آموزش کندل استیک در تحلیل تکنیکال یکی از روش های تحلیل تکنیکال بورس اوراق بهادار برای شناسایی روند سهم است. روش کندل استیک (Candle Stick) یا شمع های ژاپنی توسط ژاپنی ها ابداع شده است. یک تحلیل گر و یا معامله گر بورس اوراق بهادار با استفاده از روش کندل استیک ها می تواند روند صعودی و یا نزولی یک سهم را تعیین نماید.
بنابراین یادگیری الگو های کندل استیک در تحلیل تکنیکال برای هر معامله گری به ویژه کسانی که به تازگی به بازار بورس اوراق بهادار وارد شده اند، بسیار ضروری می باشد.
در این مقاله سعی گردید تا ابتدا به معرفی کندل استیک و بخش های مختلف آن پرداخته شود، سپس انواع الگوهای کندل استیک ژاپنی را به همراه تصاویر و توضیح و تفسیر آنان ارائه گردد.
پیشنهاد همیار بورس : محصول فیلتر نوسانگیری بورس + 4 اندیکاتور نوسانگیری
مفهوم کندل استیک در تحلیل تکنیکال
کندل استیک در تحلیل تکنیکال (Candle Stick) در لغت به معنای « شمعدان » است و در بازارهای مالی به نوعی نمودار قیمت گفته می شود. دلیل این نام گزاری این است که شکل ظاهری این نمودارها شبیه شمع است بنابر این به آن کندل استیک گفته می شود.
در واقع این نمودار ها قیمت های بالا سهم، پایین سهم همچنین قیمت های باز شدن و بسته شدن یک سهم را در یک دوره زمانی مشخص نشان می دهد.
به طور کلی می توان گفت کندل استیک ها در تحلیل تکنیکال بورس بیان کننده ی احساسات و هیجانات معامله گران بورس می باشند و تحلیلگران بازار می توانند با استفاده از کندل استیک ها مناسب ترین زمان برای داد و ستد سهم را پیش بینی و تعیین نمایند.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال بازار بورس (Pullback) را مطالعه کنید
پیدایش کندل استیک ها
تاریخچه پیدایش کندل استیک ها به کشور ژاپن و بیش از دو قرن پیش باز می گردد. در آن زمان ژاپنی ها برای پیش بینی بالا و پایین رفتن قیمت برنج، نمودار های کندل استیک را ابداء کردند.
از این رو کندل استیک ها را با نام شمع های ژاپنی نیز یاد می کنند. ولی آنچه باعث معروفیت کندل استیک ها در قرن هفدهم میلادی گردید تلاش های فردی به نام « مانهیسا هما » است.
با این حال عمر رواج کندل استیک ها در اروپا و آمریکا به بیش از دو دهه نمی رسد. که دلیل عمده این رواج وجود سیستم های رایانه ای می باشد. کندل استیک ها در غرب برای ترسیم نمودارها، نمایش قیمت ها و پیش بینی آینده ی سهام ها در بورس اوراق بهادار به کار می روند.
اصلی ترین دلیل رواج و محبوبیت روزافزون این نمودارها در بین تحلیلگران و معامله گران بورس در غرب، سهولت در استفاده و تشخیص وضعیت صعودی یا نزولی در هر کندل استیک بصورت منفرد می باشد.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت مدیریت فناوری بورس را حتما مطالعه کنید
شرایط استفاده از کندل استیک ها
برای آنکه از کندل استیک ها در تحلیل و معاملات یک سهام استفاده گردد، نیاز است شرایطی برقرار باشد. این شرایط به قرار زیر است:
- هنگامی از کندل استیک ها می توان بهره برد که تغییرات قیمت سهم دارای روند باشد.
- از کندل استیکها غالبا در روند های صعودی و نزولی مورد استفاده قرار می گیرد.
- آن دسته از الگوهای کندل استیک در تحلیل سهام مورد استفاده قرار می گیرند که در سطوح حمایت و مقاومت سهم شکل گرفته باشند.
- از الگو های کندل استیک می توان قیمت و زمان مناسب برای خرید سهم را شناسایی کرد در حالی که الگوهای کندل استیک برای شناسایی قیمت های خروج از سهم عملکرد مناسبی از خود نشان نمی دهند.
اکنون می توانید مقاله آموزش خطوط حمایت و مقاومت در بورس را مطالعه کنید
قسمت های مختلف یک کندل استیک
هر کندل استیک از چند قسمت تشکیل شده است که عبارت اند از:
- قیمت آغازین (open)
- قیمت پایانی (close)
- بالاترین قیمت در بازه زمانی (High)
- پایین ترین قیمت در بازه زمانی (Low)
- بدنه (body)
بدنه در کندل استیک (body)
این قسمت قسمت میانی کندل است که بیان می کند آیا قیمت بسته شدن سهم بالاتر و یا پایین تر از قیمت باز شدن سهم بوده است یا خیر. بدنت هر کندل استیک از دو جهت رنگ و اندازه حائز اهمیت است.
رنگ بدنه ( colour body)
رنگ بدنه کندل به دو رنگ سفید ( تو خالی ) و یا سیاه ( توپر ) می باشد. زمانی که کندل تو خالی یا سفید باشد باشد به معنای آن است که قیمت پایانی بالاتر از قیمت آغازین قرار گرفته است و زمانی که کندل تو پر و یا سیاه باشد به معنای آن است که قیمت پایانی کمتر از قیمت باز شدن سهم قرار گرفته است.
همچنین باید گفت که کندل استیک های صعودی بدنه سفید یا تو خالی و کندل استیک های نزولی بدنه سیاه یا تو پر دارند.
اندازه بدنه ( size body):
بدنه بزرگ در کندل استیکها بیانگر توان بالای عرضه یا تقاضا است؛ بدان معنا که هر قدر بدنه کندل بلند تر باشد، نشان دهنده افزایش توان و تقاضای خریداران یا توان و عرضه ی فروشندگان می باشد. برای شناسایی این که این توان از جانب فروشندگان است یا خریداران باید به رنگ بدنه کندل نگاه کرد.
اگر رنگ بدنه سفید یا تو خالی بود، نشان دهنده ی توان خریداران می باشد و اگر رنگ بدنه سیاه یا تو پر بود، نشان دهنده ی توان فروشندگان است.
سایه (shadow) :
سایه در کندل استیک حداکثر قیمت و حداقل قیمت در بازه زمانی خاصی را بیان می کند. در کندل استیک ها زمانی که قیمت باز شدن سهم و قیمت بسته شدن آن با حداکثر و حداقل قیمت سهم مساوی باشد سایه ای تشکیل نخواهد شد و کندل بدون سایه خواهد بود.
سایه ها در کندل استیک از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. سایه هایی که حداقل دو برابر طول کندل باشند بیان کننده ی تمایل زیاد سهم برای بازگشت قیمت هستند. سایه های کندل استیک به دو نوع سایه بالایی و سایه پایینی تقسیم می شوند.
سایه بالا ( up shadow) :
در کندل استیک ها سایه ی بلند بالایی بیانگر این موضوع است که معاملات انجام شده بر روی یک سهم در خارج از قیمت باز شده و بسته شده آن سهم صورت گرفته است. به عبارت دیگر سایه بالایی بلند در یک کندل استیک نشان دهنده این مطلب است که خریداران پرقدرت وارد بازار شده اند.
این حالت منجر به افزایش قیمت سهم می گردد اما از طرف دیگر فروشندگان پر قدرت نیز در سهم هستند که منجر شده اند سهم در محدوده قیمت پایانی بسته گردد.
سایه پایین ( down shadow):
در کندل استیک ها سایه ی بلند پایینی بیانگر این موضوع است که معاملات انجام شده بر روی یک سهم در خارج از قیمت باز شده و بسته شده آن سهم صورت گرفته است.
به عبارت دیگر سایه پایینی بلند در یک کندل استیک نشان دهنده این مطلب است که فروشندگان پرقدرت وارد بازار شده اند. این حالت منجر به کاهش قیمت سهم می گردد اما از طرف دیگر خریداران پر قدرت نیز در سهم هستند که منجر شده اند سهم در محدوده قیمت آغازین بسته گردد.
پیشنهاد می کنم از مقاله آموزش بورس و آموزش سرمایه گذاری در بورس بازدید کنید
انواع الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال
الگو های کندل استیک در تحلیل تکنیکال بر اساس میزان کندل یا شمعی که در آن الگو وجود دارد به سه گروه تقسیم می شوند :
1- الگوی کندل استیک یک کندلی
2- الگوی کندل استیک دو کندلی
3- الگوی کندل استیک سه کندلی
انواع الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال
در این قسمت به بیان معروف ترین و پرکاربردترین الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال می پردازیم:
الگوی ماروبزو :
الگوی ماروبزو (Marubozu) از معروف ترین الگو های کندل استیک است که بر دو نوع می باشد: الف) ماروبز سیاه ب) ماروبز سفید
الف) ماروبز سیاه (Black Marubozu) :
ماروبز سیاه الگویی است بسیار پرکاربرد که در آن کندل دارای روند نزولی می باشد و سایه بالایی و پایینی در کندل را نمی توان مشاهده نمود.
دلیل شکل گیری این نوع کندل وجود عرضه بیشتر فروشندگان نسبت به خریداران است. بنابراین روند سهم از صعودی به سمت نزولی تغییر جهت می دهد و یا روند نزولی خویش را که در آن قرار دارد، ادامه می دهد.
در این حالت در معاملات سهام قیمت باز شدن سهم برابر قیمت سقف و قیمت بسته شدن برابر قیمت کف می باشد.
ب) ماروبز سفید (White Marubozu) :
ماروبز سفید الگویی الگویی است بسیار پرکاربرد که در آن کندل دارای روند صعودی باشد و همچون ماروبز مشکی، سایه بالایی و پایینی در کندل را نتوان مشاهده نمود.
دلیل شکل گیری این نوع کندل وجود تقاضای بیشتر خریداران نسبت به فروشندگان است بنابراین روند سهم از نزولی به سمت صعودی تغییر جهت می دهد و یا روند صعودی خویش را که در آن قرار دارد، ادامه می دهد. در این حالت در معاملات سهام قیمت باز شدن سهم برابر قیمت کف و قیمت بسته شدن برابر قیمت سقف می باشد.
الگوی ماروبز سیاه و سفید
پیشنهاد می کنم مقاله انواع روش های تحلیل تکنیکال در بورس را مطالعه نمایید
الگوی دوجی :
الگوی دوجی (Doji ) به کندل هایی گفته می شود که قیمت آغاز و پایان آنها برابر باشد. از ویژگی های دوجیها این است که دارای بدنه ای نازک هستند که غالبا به شکل یک خط نازک و باریک مشاهده می شوند.
شکل گیری الگوی دوجی بیانگر این مطلب است که فروشندگان و خریداران سهم نسبت به فروش و خرید سهم در تردید هستند و قاطعیتی از خود نشان نمی دهند.
دوجیها در چهار نوع هستند که در زیر به تعریف هر یک از آنها خواهیم پرداخت:
1- دوجی پایهبلند ( Long Leg Doji )
2- دوجی سنگقبر ( Grave Stone Doji )
3- دوجی سنجاقک ( DragonFly Doji )
4- دوجی چهار قیمت ( Four Price Doji )
دوجی پایه بلند :
دوجی های پایه بلند(Long leg Doji) بیانگر این مطلب هستند که قیمت آغاز و پایان معامله یک سهم باهم مساوی می باشد و این بدان معناست که توان عرضه فروشندگان سهم با توان تقاضای خریداران برابر است.
دوجی سنگقبر :
دوجی های سنگ قبر (Grave Stone Doji) همان طور که از نامشان نشان می دهد شبیه به سنگ قبر می مانند. این نوع از دوجی ها دارای پایه بلند در بالا و سایه پایین ندارند و یا اگر هم داشته باشند این سایه بسیار کوتاه و کم است. دوجی سنگ قبر نیز همانند دوجی پایه بلند نشان دهنده برابر بودن قیمت آغاز و قیمت پایان است.
این دوجی توانمندی فروشندگان سهام را در بازار بورس بیان می کند. در تفسیر این الگو می توان گفت اگر دوجی سنگ قبر پس از یک موج صعودی رخ دهد می توان آن را به عنوان یک سیگنال قوی فروش در نظر گرفت.
دوجی سنجاقک :
دوجی های سنجاقک (Dragonfly Doji) از یک پایه بلند در پایین و سایه کوتاهی در بالا تشکیل شده اند. این الگوی کندل استیک در بورس نشان دهنده آغاز و پایان برابر می باشد و درواقع بیانگر قدرت تقاضای خریداران است.
در خصوص تفسیر این الگو می توان گفت اگر این الگو پس از یک موج نزولی ایجاد گردد یک سیگنال قدرتمند برای خرید سهام است.
دوجی چهار قیمت :
الگوی دوجی چهار قیمت (Four Price Doji) آخرین الگو از دوجی ها می باشد که دارای کاربرد خاص و مهمی در تحلیل بازار و معاملات سهام در بورس ندارد و برای این الگو در تحلیل تکنیکال اهمیتی قائل نیستند. این الگو زمانی ایجاد می شود که صف های خرید و فروش در بازار بورس تشکیل شده باشد.
این الگو بیانگر این مطلب است که بالاترین قیمت و پایین ترین قیمت سهم و همچنین قیمت آغازین و قیمت پایانی سهم تماما در یک قیمت قرار دارد و تغییر مهمی ایجاد نشده است.
انواع الگوهای دوجی
پیشنهاد میشود مقاله سهم های مناسب نوسان گیری در بازار بورس کدامند؟ را مطالعه کنید
الف) دوجی پس از ماروبزو مشکی:
نشان دهنده ی این است که فروشندگان توان عرضه و فروش خود را ازدستدادهاند یا دست کم سهم اندکی دارند و برای اینکه سهم نزولی بودن روند خود را حفظ کرده و آن را ادامه دهد لازم است فروشندگان جدیدی وارد بازار سهم گردند و به عرضه سهام بپردازند.
ب) دوجی پس از ماروبزو سفید:
نشان دهنده ی این است که خریداران توان تقاضا و خرید خود را ازدستدادهاند یا دست کم سهم اندکی دارند و برای اینکه سهم صعودی بودن روند خود را حفظ کرده و آن را ادامه دهد لازم است خریداران جدیدی وارد بازار سهم گردند و به تقاضای سهام بپردازند.
الگوی چکش :
الگوی چکش (Hammer)، الگویی است که غالبا در انتهای روند سهامی شکل می گیرد که سیر نزولی دارد. الگوی چکش به الگوی « پین بار صعودی » نیز مشهور است.
این الگو از سه ویژگی اساسی برخوردار است. اولین ویژگی الگوی چکش این است که بدنه کندل در قسمت بالای آن قرار دارد.
دومین ویژگی این است که دارای سایه پایینی بلند است به نحوی که دو تا سه برابر اندازه بدنه می باشد. و سومین ویژگی اساسی این الگو، نداشتن سایه بالایی و یا سایه بالایی بسیار کوتاه است.
نکته ای که در الگوی چکش در کندل استیک قابل توجه است این است که در این الگو رنگ بدنه از اهمیت چندانی برخوردار نیست؛ اما با این وجود اگر رنگ بدنه سفید باشد بیان کننده قدرت بالای الگو برای بازگشت قیمت است. بدین معنی که قیمت سهم افزایش خواهد یافت.
به عبارت دیگر پس از حرکت نزولی در روند سهم خریداران وارد بازار شده و با تقاضا های خود قیمت را افزایش داده اند. معامله گران پس از ایجاد الگوی کندل استیک چکش صبر می کنند تا قیمت از سقف الگو بالاتر رود و کندل چکش خرید بسته شود. سپس اقدام به خرید سهم می کنند.
الگوی چکش
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بازار بورس را مطالعه کنید
الگوی دار آویز :
از دیگر الگوهای کندل استیک الگوی دار آویز (Hanging Man)این نوع از الگو کندل استیک در انتهای روند صعودی سهمی شکل می گیرد که به خط مقاومت سهم رسیده است و بیانگر این مطلب است که روند سهم تمایل دارد به سمت نزولی تغییر جهت دهد.
دو ویژگی مهم این الگو آن است که اولا بدنه کندل در قسمت بالای آن قرار دارد و دوما اندازه سایه پایین دست کم دو برابر بدنه کندل است. همچنین می توان گفت این نوع کندل استیک غالبا سایه بالایی ندارد و اگر هم سایه بالایی داشته باشد سایه آن بسیار کوتاه است.
در این الگو هم مانند الگوی چکش رنگ بدنه اهمیت چندانی ندارد اما با این وجود اگر رنگ بدنه مشکی بود می توان نتیجه گیری کرد که روند قصد تغییر جهت و برگشت را دارد. در زمانی که این الگو شکل می گیرد بهترین کار این است تا کندل استیک بعدی نیز نزولی بسته شود، سپس اقدام به فروش سهم نمود.
این کار کمک می کند تا توان فروشندگان و فشار عرضه آنان را بررسی نماییم. روش دیگر برای فروش سهم در زمان وقوع این الگو این است که قیمت از کف سایه پایینی پایین تر رود و سپس اقدام به فروش سهم نمود.
الگوی دارآویز
الگوی چکش و دارآویز
الگوی چکش معکوس :
الگوی چکش معکوس (Inverted Hammer)شباهت بسیاری به الگوی چکش دارد و همانند او در انتهای روند یک سهم با مسیر نزولی ایجاد می شود.
اما تفاوت الگوی چکش معکوس با الگوی چکش در این است که بدنه در انتهای آن ایجاد می شود و اندازه بدنه یکدوم سایه بالایی می باشد.
سایه در این الگو سه برابر بدنه کندل ارتفاع دارد. همچنین تفاوت دیگر این دو الگو در این است که در الگوی چکش معکوس رنگ بدنه مهم است به این معنا که اگر رنگ بدنه سفید باشد بیانگر این مطلب است که روند سهم بیشتر تمایل به بازگشت و تغییر روند دارد.
چرا که خریداران به بازار ورود کرده اند و در حال تقاضای سهام هستند و قیمت را افزایش داده اند ولی قدرت زیادی ندارند و فروشندگان با عرضه ی خود تا حدی توانسته اند جلوی قدرت آنان را بگیرند.
در این زمان بهتر است صبر نمود تا قیمت سهم از سقف کندل بالاتر برود و بعد از آن اقدام به خرید سهم نمود.
الگوی چکش برعکس
الگوی ستاره ثاقب :
الگوی ستاره ثاقب (Shooting Star) این الگو با نام « پین بار نزولی» در میان تحلیل گران نیز مشهور است. این الگو در انتهای روند سهمی ایجاد می شود که مسیر صعودی دارد. از ویژگی های این الگو این است که بدنه آن در انتهای پایینی آن قرار دارد و اندازه سایه بالایی آن دو برابر بدنه می باشد و سایه پایینی کندل نیز بسیار کوتاه و یا فاقد آن است.
در این الگوی کندل استیک، رنگ بدنه چندان تفاوتی ندارد اما زمانی که رنگ بدنه سیاه باشد؛ نشان دهنده قدرت زیاد روند برای بازگشت است. در تفسیر این الگو می توان گفت که زمانی که الگوی ستاره ثاقب ایجاد می گردد به معنای آن است که فروشندگان به بازار ورود زده اند و در حال عرضه سهام هستند و باید در انتظار کاهش قیمت سهم بود.
بنابر این زمانی که کندل استیک ستاره ثاقب ایجاد می شود باید صبر کرد تا قیمت از کف الگوی کندل پایین تر رود و بعد از آن برای خرید سهم اقدام نمود.
الگوی ستاره ثاقب
الگوی چکش برعکس و ستاره ثاقب
الگوی هارامی :
الگوی هارامی (Harami)بر خلاف سایر الگوها که نام آنها از زبان انگلیسی گرفته شده است، این واژه از زبان ژاپنی وارد اصطلاحات کندل استیک گردیده است و به معنای «حامله بودن و باردار بودن» می باشد. این الگو از دو کندل تشکیل شده است به این صورت که کندل اول به عنوان مادر و کندل دوم به عنوان فرزند در نظر گرفته می شوند.
زمانی که این الگو در کندل استیک های یک سهم مشاهده می گردد، پس از آن روند حرکتی آن سهم متوقف شده و تغییر می کند. رنگ کندل ها در االگوی هارامی غالبا متفاوت است و رنگ غالبی ندارد و می تواند هر یک از کندل های هارامی به یک رنگ باشد.
مثلا می تواند کندل مادر سیاه باشد و کندل قرزند سفید رنگ. الگوی هارامی بر دو نوع است: الف) الگوی هارامی صعودی ب) الگوی هارامی نزولی
الف) الگوی هارامی صعودی( Bullish Harami ) :
در الگوی هارامی صعودی رنگ کندل مادر سیاه و رنگ کندل فرزند سفید است که در انتهای یک روند نزولی می آیند و پس از آن روند صعودی آغاز می شود.
ب) الگوی هارامی نزولی( Bearish Harami ) :
در الگوی هارامی نزولی رنگ کندل مادر سفید و رنگ کندل فرزند سیاه است که در انتهای یک روند صعودی می آیند و پس از آن روند نزولی آغاز می شود.
الگوی هارامی
الگوی ستاره صبحگاهی :
الگوی ستاره صبحگاهی (Morning Star) از سه کندل تشکیل شده است. این الگو در انتهای روند نزولی ایجاد می گردد و بیانگر این مطلب است که یک روند صعودی در انتهای روند نزولی کنونی در حال آغاز شدن است.
به این صورت که اولین کندل به صورت نزولی و پرقدرت شکل می گیرد و کندل دوم غالبا بدون بدنه بزرگ و سایه می باشد که میتواند به شکل صعودی یا نزولی ایجاد گردد. در آخر نیز کندل سوم ایجاد می گردد که نسبت به کندل دوم دارای حالت صعودی است.
الگوی ستاره عصرگاهی :
الگوی ستاره عصرگاهی (Evening Star) از سه کندل تشکیل می گردد به این صورت که کندل اول صعودی و بسیار پرقدرت است. پس از آن کندل دوم قرار دارد با بدنه کوچک و غالبا بدون سایه و در نهایت کندل سوم به شکل نزولی جای می گیرد . این شکل گیری الگو بیانگر آغاز یک روند نزولی برای یک سهم در انتهای روند صعودی می باشد.
مقایسه الگوی ستاره صبحگاهی با ستاره عصرگاهی
الگوی ابر تیره :
الگوی ابر تیره (Dark cloud Cover) از دو کندل تشکیل شده است که کندل ها به رنگهای متفاوت می باشند. یک کندل به رنگ سفید و یک کندل به رنگ سیاه است. زمانی که این الگوی کندل استیک شکل می گیرد نشان دهنده این است که قیمت سهم به سطح مقاومتی رسیده است.
در این الگو هر دو کندل دارای بدنه بزرگ می باشند. به این صورت که اولین کندل به رنگ سفید ایجاد می گردد و بعد از آن کندل دوم با رنگ سیاه ظاهر می شود که بدنه آن حداقل ۵۰ درصد از کندل اول را پوشش می دهد.
نکته ای که در خصوص الگوی ابر تیره قابل بیان است این است که اگر این کندل ها در نقاطی بالاتر از سایر کندل ها ایجاد گردند می توان این مطلب را برداشت کرد که روند قیمت سهم از صعودی به نزولی تغییر خواهد یافت.
الگوی رسوخ گر :
الگوی رسوخ گر (piercing)همچون الگوی ابر تیره از دو کندل تشکیل شده است که کندل ها به رنگهای متفاوت می باشند. یک کندل به رنگ سیاه و یک کندل به رنگ سفید است. اما الگوی رسوخ گر در چینش رنگ، مکان شکل گیری و تفسیر عکس الگوی ابر تیره عمل می کند زمانی که این الگوی کندل استیک شکل می گیرد نشان دهنده این است که قیمت سهم به سطح حمایتی رسیده است.
در این الگو هر دو کندل دارای بدنه بزرگ می باشند. به این صورت که اولین کندل به رنگ سیاه ایجاد می گردد و بعد از آن کندل دوم با رنگ سفید ظاهر می شود که بدنه آن حداقل ۵۰ درصد از کندل اول را پوشش می دهد.
نکته ای که در خصوص الگوی رسوخ گر قابل بیان است این است که اگر این کندل ها در نقاطی بالاتر از سایر کندل ها ایجاد گردند می توان این مطلب را برداشت کرد که روند قیمت سهم از نزولی به صعودی تغییر خواهد کرد و قیمت سهم افزایش خواهد یافت.
مقایسه الگوی ابر تیره و رسوخ گر
الگوی سه سرباز سفید :
الگوی سه سرباز سفید (Three White Soldiers)که به نام « سه مکعب سفید » نیز معروف است از بهترین الگوهای کندل استیک برای دارندگان سهام است و در روند صعودی ایجاد می شود این الگو نقطه مقابل الگوی سه کلاغ سیاه است و مانند آن از سه کندل تشکیل شده است که رنگ هر سه کندل آن سفید می باشد این کندل ها پشت سر یکدیگر و به صورت صعودی ایجاد می شوند و اندازه بدنه این سه کندل تقریبا با هم برابر می باشد.
در این الگو سایه ها غالبا کوتاه هستند. شکل گیری این الگو در روند سهم به این معنی است که خریداران پرقدرتی برای خرسد سهم وارد شده اند و روند صعودی قیمت سهم به صورت پرقدرت ادامه خواهد داشت.
الگوی سه کلاغسیاه :
الگوی سه کلاغسیاه (Three Black Crows)از بدترین الگوهای کندل استیک برای دارندگان سهام است این الگو از سه کندل تشکیل شده است که رنگ هر سه کندل آن سیاه می باشد این کندل ها پشت سر یکدیگر ایجاد می شوند و اندازه بنده این سه کندل با هم برابر می باشد.
شکل گیری این الگو در روند سهم به این معنی است که روند نزولی قیمت سهم به صورت پر قدرت ادامه خواهد یافت و قیمت سقوط خواهد کرد.
مقایسه الگوی سه سرباز سفید و سه کلاغ سیاه
الگوی ستاره صبحگاهی دوجی :
الگوی کندل استیک ستاره صبحگاهی دوجی (Morning Doji Star) شباهت بسیار زیادی به الگوی ستاره صبحگاهی در کندل استیک ها دارد. با این تفاوت که بین کندل اول و دوم و همچنین بین کندل دوم و سوم هیچ شکافی وجود ندارد. در این الگو، کندل اول به حالت نزولی و بسیار قدرتمند ایجاد می گردد.
همچنین کندل دوم به صورت دوجی و کندل سوم دارای بدنه صعودی می باشد. الگوی کندل استیک ستاره صبحگاهی دوجی بیانگرهشدار پایان روند نزولی سهم و آغاز یک روند صعودی در آن سهم است.
الگوی ستاره عصرگاهی دوجی :
الگوی کندل استیک ستاره عصرگاهی دوجی (Evening Doji Star) شباهت بسیار زیادی به الگوی ستاره عصرگاهی در کندل استیک ها دارد. با این تفاوت که بین کندل اول و دوم و همچنین بین کندل دوم و سوم هیچ شکافی وجود ندارد. در این الگو، کندل اول به حالت صعودی و بسیار قدرتمند ایجاد می گردد.
همچنین کندل دوم به صورت دوجی و کندل سوم دارای بدنه نزولی می باشد. الگوی کندل استیک ستاره عصرگاهی دوجی بیانگرهشدار پایان روند صعودی سهم و آغاز یک روند نزولی در آن سهم است.
مقایسه الگوهای ستاره صبحگاهی دوجی و ستاره عصرگاهی دوجی
الگوی کودک رها شده صعودی :
الگوی کودک رها شده صعودی (Bullish Abandoned Baby) در انتهای روند سهمی با حالت نزولی ایجاد می گردد. این الگو بعد از یک کندل نزولی قدرتمند و با شکافی نزولی تا کندل بعدی ایجاد می گردد. در این الگو کندل بعدی بصورت ستاره دوجی ایجاد می شود و فاصله بسته شدن کندل تا کندل بعدی دارای شکاف می باشد.
در تفسیر الگوی کودک رها شده صعودی می توان گفت اگر کندل سوم به رنگ سفید بسته گردد بیان کننده ی هشداری جهت پایان روند نزولی سهم و شروعی برای یک روند صعودی می باشد.
الگوی کودک رها شده نزولی :
الگوی کودک رها شده نزولی (Bearish Abandoned Baby) در انتهای روند سهمی با حالت صعودی ایجاد می گردد. این الگو بعد از یک کندل صعودی قدرتمند و با شکافی صعودی تا کندل بعدی ایجاد می گردد. در این الگو کندل بعدی بصورت ستاره دوجی ایجاد می شود و فاصله بسته شدن کندل تا کندل بعدی دارای شکاف می باشد.
در تفسیر الگوی کودک رها شده نزولی می توان گفت اگر کندل سوم به رنگ سیاه بسته گردد بیان کننده ی هشداری جهت پایان روند صعودی سهم و شروعی برای یک روند نزولی می باشد.
الگوی کودک رها شده صعودی و کودک رها شده نزولی
الگوی سه واحد رد شده :
الگوی سه واحد رد شده (Falling Three Methods) در وسط روند نزولی یک سهم ایجاد می شود. این الگوی کندل استیک دارای چهار کندل است. به این شکل که کندل اول با بدنه ای نسبتا بزرگ ایجاد می گردد و نزولی می باشد. سپس سه کندل بعدی به صورت منفرد تشکیل می شوند و در کل از قیمت بالایی کندل اول عبور نمی کنند.
در الگوی سه واحد رد شده اگر کندلی نزولی پایین تر از چهار کندل قبلی ایجاد گردد باید منتظر ادامه دارد بودن روند نزولی سهم بود.
الگوی سه واحد ترقی یافته :
الگوی سه واحد ترقی یافته (Rising Three Methods) در وسط روند صعودی یک سهم ایجاد می شود. این الگوی کندل استیک دارای چهار کندل است. به این شکل که کندل اول با بدنه ای نسبتا بزرگ ایجاد می گردد و صعودی می باشد. سپس سه کندل بعدی به صورت منفرد تشکیل می شوند و در کل از قیمت پایینی کندل اول عبور نمی کنند.
در الگوی سه واحد ترقی یافته اگر کندلی صعودی بالاتر از چهار کندل قبلی ایجاد گردد باید منتظر ادامه دارد بودن روند صعودی سهم بود.
الگوی سه واحد رد شده و سه واحد ترقی یافته
الگوی پوشاننده صعودی (Bullish Engulfing) :
از دو کندل تشکیل شده است که رنگ های این کندل ها مخالف یکدیگر می باشد. الگوی پوشاننده صعودی در انتهای روند نزولی یک سهم ایجاد می گردد. کندل دوم در این الگو به رنگ سفید می باشد که نشان دهنده صعودی شدن روند سهم است.
در این الگو کندل دوم تمام بدنه کندل اول را که به رنگ سیاه است، پوشش میدهد. آنچه در الگوی پوشاننده صعودی از اهمیت برخودار نمی باشد وجود و یا عدم وجود سایهها ی کندل است.
الگوی پوشاننده نزولی :
الگوی پوشاننده نزولی (Bearish Engulfing ) از دو کندل تشکیل شده است که رنگ های این کندل ها مخالف یکدیگر می باشد. الگوی پوشاننده نزولی در انتهای روند صعودی یک سهم ایجاد می گردد. کندل دوم در این الگو به رنگ سیاه می باشد که نشان دهنده نزولی شدن روند سهم است.
در این الگو کندل دوم تمام بدنه کندل اول را که به رنگ سفید است، پوشش میدهد. آنچه در الگوی پوشاننده نزولی از اهمیت برخودار نمی باشد وجود و یا عدم وجود سایهها ی کندل است.
الگوی پوشاننده صعودی و پوشاننده نزولی
الگوی سه ستاره صعودی :
الگوی سه ستاره صعودی (Bullish Tri-Star) از ترکیب سه کندل دوجی ایجاد می شود. در این الگوی اندازه سایه ها از اهمیت برخودار نیست. اما تشکیل شکاف نزولی بین کندل اول و دوم و همچنین تشکیل شکاف صعودی بین کندل دوم و سوم توانایی زیاد این الگو را برای تغییر روند سهم از حالت نزولی به حالت صعودی بیان می کند.
الگوی سه ستاره نزولی :
الگوی سه ستاره نزولی (Bearish Tri-Star) از ترکیب سه کندل دوجی ایجاد می شود. در این الگوی اندازه سایه ها از اهمیت برخودار نیست. اما تشکیل شکاف صعودی بین کندل اول و دوم و همچنین تشکیل شکاف نزولی بین کندل دوم و سوم توانایی زیاد این الگو را برای تغییر روند سهم از حالت صعودی به حالت نزولی بیان می کند.
الگوی سه ستاره صعودی و سه ستاره نزولی
پیشنهاد می کنم از فیلتر های کاربردی و مهم دیده بان بورس بازدید کنید
الگوی تاسوکی رو به بالا:
الگوی تاسوکی رو به پایین (Upside Tasuki)از سه کندل تشکیلشده است و در روند صعودی ایجاد می شود که دو کندل اول و سوم آن بهصورت صعودی و به رنگ سفید می باشند و کندل دوم بهصورت نزولی و به رنگ سیاه خواهد بود.
در این الگو کندل نزولی در میان شکاف قیمتی کندل اول و دوم ایجاد می گردد. در الگوی تاسوکی رو به بالا دو کندل نزولی سفید رنگ بیانگر قدرت خریداران و توان تقاضای آنان است در تفسیر این الگوی کندل استیک می توان گفت این الگو بیانگر ادامه دار بودن روند صعودی است.
الگوی تاسوکی رو به پایین :
الگوی تاسوکی رو به پایین (Downside Tasuki)از سه کندل تشکیلشده است و در روند نزولی ایجاد می شود که دو کندل اول و سوم آن بهصورت نزولی و به رنگ سیاه می باشند و کندل دوم بهصورت صعودی و به رنگ سفید خواهد بود.
در این الگو کندل صعودی در میان شکاف قیمتی کندل اول و دوم ایجاد می گردد. در الگوی تاسوکی رو به پایین دو کندل نزولی سیاه رنگ بیانگر قدرت فروشندگان و توان عرضه آنان است در تفسیر این الگوی کندل استیک می توان گفت این الگو بیانگر ادامه دار بودن روند نزولی است.
الگوی تاسوکی رو به بالا و تاسوکی رو به پایین
پیشنهاد می کنم فیلتر طلایی بورس شامل 5 فیلتر طلایی را دانلود نمایید.
الگوی انبرک پایینی :
الگول انبرک پایین ( (Tweezers Bottomاز دو کندل با رنگهای متفاوت در انتهای روند نزولی تشکیل می شود. به این صورت که اول کندل نزولی ایجاد می گردد که به رنگ سیاه است.
اندازه بدنه این کندل بزرگ بوده و فاقد سایه می باشد. پس از آن کندل دوم ایجاد می گردد که در محدوده قیمتی کندل اول است و غالبا به همان شکل کندل اول است اما به رنگ سفید ایجاد می شود و بیانگر تغییر روند از نزولی به صودی است.
الگوی انبرک بالایی :
الگول انبرک بالایی ( (Tweezers Topsاز دو کندل با رنگهای متفاوت در انتهای روند صعودی تشکیل می شود. به این صورت که اول کندل صعودی ایجاد می گردد که به رنگ سفید است.
اندازه بدنه این کندل بزرگ بوده و فاقد سایه پایینی می باشد. پس از آن کندل دوم ایجاد می گردد که در محدوده قیمتی کندل اول است و غالبا به همان شکل کندل اول است اما به رنگ سیاه ایجاد می شود و بیانگر تغییر روند از صعودی به نزولی است.
الگوی انبرک بالایی و انبرک پایینی
پیشنهاد می کنم مقاله واگرایی در بورس – شناسایی واگرایی در اندیکاتورها را حتما مطالعه کنید
الگوی خطوط تفکیک شده :
الگوی خطوط تفکیک شده (Separating Lines) از دو کندل در اواسط روند تشکیل می شود و بیان کننده ی ادامه دار بودن روند می باشد. در الگوی خطوط تفکیک شده در حالت های نزولی و صعودی دو شکاف پیش از کندل اول و پس از کندل اول ایجاد می گردد.
در این الگو کندل دوم باید در راستای روند اصلی بسته شده و پیش از آن دارای شکاف باشد. الگوی خطوط تفکیک شده از الگوهای نادر کندل استیک است اما دارای اعتبار بسیار بالایی برای ادامه روند است.
الگوی خطوط تفگیگ شده
پیشنهاد همیار بورس : فیلتر نوسانگیری بورس
جمع بندی :
یک تحلیل گر و یا معامله گر بورس اوراق بهادار با استفاده از الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال می تواند روند صعودی و یا نزولی یک سهم را تعیین نماید.
کندل استیک (Candle Stick) به لغت به معنای « شمعدان » است و بازارهای مالی به عنوان اصطلاحات به نمودار قیمت گفته می شود. در واقع این نمودار ها قیمت های بالا سهم، پایین سهم همچنین قیمت های بازشدن و بسته شدن یک سهم را در یک دوره زمانی مشخص نشان می دهد. اما برای استفاده از آنها مواردی را در نظر گرفت.
1- هنگامی از کندل استیک ها می توان بهره برد که تغییرات قیمت سهم دارای روند باشد.
2- از کندل استیکها غالبا در روند های صعودی و نزولی مورد استفاده قرار می گیرد.
3- آن دسته از الگوهای کندل استیک در تحلیل سهام مورد استفاده قرار می گیرند که در سطوح حمایت و مقاومت سهم شکل گرفته باشند.
4- از الگو های کندل استیک می توان قیمت و زمان مناسب برای خرید سهم را شناسایی کرد در حالی که الگوهای کندل استیک برای شناسایی قیمت های خروج از سهم عملکرد مناسبی از خود نشان نمی دهند.
قسمت های یک کندل استیک عبارتند از: 1- قیمت آغازین 2- قیمت پایانی 3- بالاترین قیمت در بازه زمانی 4- پایین ترین قیمت در بازه زمانی 5- بدنه 6- سایه
کندل استیک ها به تنهایی یا با کنار گرفتن در کنا هم الگو های پیش بینی و تحلیل روند می سازند که بر مبنی تعداد کندل استیک هایی که در ساخت این الگو ها به کار می رود می توان آنها را به سه گروه :
1- الگوی کندل استیک یک کندلی. 2- الگوی کندل استیک دو کندلی. 3- الگوی کندل استیک سه کندلی گروه بندی نمود که با بررسی و تحلیل می توان از آنها استفاده نمود.
امیدواریم از مقاله کندل استیک در تحلیل تکنیکال استفاده کنید و در بازار بورس به موفقیت بیشتری برسید.
ممنون واقعا این مقاله عالیه
سلام، سپاسگزاریم.