آموزش تابلو خوانی در بورس – (تابلو خوانی – بازار خوانی)

تابلو خوانی در بورس یعنی بررسی حجم معاملات یک سهم. حال بررسی حجم معاملات، چه کاربردی دارد؟ با بررسی حجم معاملات می توان روند ورود و خروج پول را تحت نظر داشت، می توان سهم هایی که آماده رشد هستند را پیدا کنیم و بهترین نقطه ورود به آن ها را تشخیص دهیم. با تابلو خوانی می توان حتی بهترین نقطه برای خروج از سهم را تشخیص دهیم.

بسیاری از افراد هستند که صف خرید در یک سهم را نشانه ی خوبی تلقی می کنند در حالی که این طور نیست و هر صف خریدی نشانه ی با ارزش بودن آن سهم نیست؛ بنابراین با علم تابلو خوانی در بورس می توان به صف های خرید یا فروش معتبر پی برد و آن ها را از یکدیگر تفکیک داد.

در تابلوی معاملاتی، فاکتور های مختلفی وجود دارند اعم از حجم معاملات، تعداد معاملات، ارزش بازار و… که یک به یک بخش های مختلف آن را در مقاله تابلو خوانی در بورس مورد بررسی قرار خواهیم داد.

  

پیشنهاد ویژه همیار بورس : محصول پکیج طلایی بورس (شامل کلیه محصولات)

 

موارد مهم در تابلو خوانی در بورس

حجم معاملات

بررسی حجم معاملات ابعاد مختلفی دارد. می توان حجم معاملات را در بازه های مختلف مانند روزانه یا ماهانه یا هفتگی حساب کرد و یا روند خرید حقیقی و یا حقوقی را در بخش حقیقی-حقوقی تحت نظر داشت و به مستعد بودن سهم برای رشد پی برد.

برای بررسی حجم معاملات در روز ها و یا ماه های اخیر، به بخش سابقه سهم می توان مراجعه کرد.

حجم معاملات از حاصل ضرب قیمت پایانی در ارزش معاملات می باشد.

آموزش تابلو خوانی در بورس - (تابلو خوانی و بازار خوانی)-1

 

پیشنهاد می کنم از فیلتر های کاربردی و مهم دیده بان بورس بازدید کنید

 

میانگین حجم ماه

از بخش های بسیار مهم که در تابلو خوانی در بورس باید به آن توجه کرد و قانون میانگین حجم ماه این است که میانگین بایستی حداقل دو برابر حجم مبنا باشد در غیر این صورت، این سهم، سهمی است که حجم مبنا را پر نمی کند.

سهم شصدف را یادتان می آید که با 110+ بازگشایی شد؟ بسیاری از افراد، شصدف را در آن روز (7/5/99) خریدند اما حقوقی این سهم چون سهم را عرضه نمیکرد، دچار ضرر شدند چرا که حتی بعد از پانزده روز قیمت سهم حتی به نقطه سر به سر هم نرسیده و به سختی قیمت روز بازگشایی را پر کرده.

آموزش تابلو خوانی در بورس - (تابلو خوانی و بازار خوانی)-2

پس سهمی که انتخاب می کنید، میانگین حجم ماهش دوبرابر حجم مبنا باشد.

 

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بازار بورس را حتما مطالعه کنید

 

حجم مشکوک

منطور از حجم مشکوک چیست؟ هر سهمی حجمی مشخص ماهانه ای دارد که از حجم میانگین ماه قابل تشخیص است و در تابلوی معمالاتی سهم نوشته می شود. وقتی سهمی اصطلاحا حجم مشکوک می خورد، یعنی خبر هایی برای آن سهم در راه است.

ممکن است قیمت سهم افت کند و یا پرواز کند. حجم مشکوک، حجمی است که از میانگین حجم ماهانه بالاتر باشد؛ مثلا در سهم فولاد میانگین حجم 292 میلیون است و در شکل زیر حجم های مشکوک، به چشم می خورند:

آموزش تابلو خوانی در بورس - (تابلو خوانی و بازار خوانی)-3

 

پیشنهاد می کنم مقاله نوسان گیری در بورس چیست؟ | مفهوم نوسانگیری را مطالعه نمایید

 

مدت زمان حجم مشکوک برای سهم های مستعد رشد، معمولا طولانی شاید چند روز و برای سهم هایی که به نقاط تارگت یا هدف قیمتی رسیده اند، در دو سه روز ممکن است اتفاق افتد.

این نکته را در نظر داشته باشید که اگر سهمی در نقطه حمایتی خود قرار گرفته باشد اما چند روزی در آن نقاط حجم نخورد، مستعد رشد نیست و حجم های زیاد، تضمین کننده رشد سهم هستند. اما حجم معاملات عالی به تنهایی نشان دهنده ی رشد سهم نیست ممکن است یک سهم سهمی مناسب نوسان گیری باشد که در روز چندین برابر حجم ماهیانه خود حجم بخورد.

 

قیمت سهم

قیمت سهم را عرضه و تقاضا تعیین می کند. زمانی که پول هوشمند به سهم وارد می شود، قیمت سهم بالا رفته و زمانی که پول هوشمند از سهم خارج می شود قیمت سهم افت پیدا می کند؛ اما از کجا تشخیص بدهیم که پول هوشمند به سهم وارد یا خارج می شود؟ با بررسی تابلوی معاملاتی.

قبل از این که قیمت سهم بالاتر برود، بایستی حجم های خوبی در نقاط حمایتی یا نزدیک آن ثبت شود و سپس سهم پرواز خواهد کرد. بعد از ثبت حجم های خوب کم کم صف خرید سهم تشکیل می گردد و بازیگردان ضمن این که افراد بسیار زیادی در صف خرید هستند پس از مدتی کم کم شروع به خالی کردن سهم می کند که با حجم های بالایی هم همراه است.

به عنوان مثال سهم وبصادر را بررسی می کنیم.

آموزش تابلو خوانی در بورس - (تابلو خوانی و بازار خوانی)-4

 

پیشنهاد می شود مقاله الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید

 

همزمان با بالارفتن قیمت سهم، حقوقی حجم های قابل توجهی را به افراد حقیقی می فروشد (همان طور که در حجم معاملات مشخص می باشد) و با پایین آمدن آن و در نقاط حمایتی مشخص (در 2/6/99)، شروع به خرید سهم می کند. البته روز های قبلس نیز خرید داشته اما خرید اصلی آن در این روز می باشد.

در تشخیص ورود و یا خروج پول هوشمندانه باید عمل کنیم. بعضی اوقات خروج پول تدریجی و بعضی اوقات در یک روز خاص اتفاق خواهد افتاد.

اما ورود پول هوشمند به سهم ممکن است روزها طول بکشد و سهم برای اوج گرفتن بایستی مقداری در نقاط حمایتی درجا بزند یا رنج بزند یا منفی شود.

 

نکته:

این نکته را هم داخل پرانتز عرض کنیم که جریان نقدینگی از بازار خارج نمی شود؛ بلکه از صنعتی به صنعت دیگر در حال انتقال می باشد. به عنوان مثال سال قبل شرکت هایی که در حوزه صنایع غذایی فعال بودند، رشد زیادی داشتند و امسال سال خودرویی ها، فلزی ها و بانکی ها می باشد.

قیمت سهم هم دو قسمت دارد یکی قیمت پایانی و دیگری قیمت آخرین معامله.

قیمت پایانی همان میانگین قیمت معامله شده در آن روز است و قیمت آخرین معامله، آخرین سفارش خرید و فروشی که درآن قیمت انجام شده است را نشان می دهد.

 

نکته:

گاهی اوقات مشاهده می شود که قیمت پایانی سهم مثبت اما قیمت آخرین معامله آن منفی 5 و سهم صف فروش است. در این صورت رفتن به صف فروش اشتباه است چرا که می توانیم در روز کاری بعد با قیمت پایانی سهم را به فروش برسانیم و در این شرایط رفتن به صف فروش اشتباه است. حال ممکن است بپرسید چرا با این که سهم منفی 5 می باشد، اما پایانی مثبت دارد؟ چون که تعداد بیشتری از معاملات در قیمت مثبت رخ داده است.

نکته: مبنای باز شدن قیمت سهم در روز کاری بعد، همان قیمت پایانی می باشد.

نکته: سهمی که در روند نزولی قراد دارد و قیمت آن منفی 5 است، به یکباره صف خرید نمی شود و اگر هم صف خرید شود اعتباری ندارد، صف خرید به یکباره خواهد ریخت و روند منفی خود را ادامه خواهد داد.

نکته: می توان از تغییرات قیمتی سهم در ساعات پایانی بازار نیز سیگنال هایی را دریافت کرد به طوری که اگر آخرین معامله یک سهم با قیمت پایانی آن در نیم ساعت پایانی بازار اختلافی بیش تر یا مساوی 2 درصد داشت، به احتمال زیاد سهم صف خرید است و حالت عکس آن هم ممکن است اتفاق بیفتد.

 

پیشنهاد می کنم مقاله واگرایی در بورس – شناسایی واگرایی در اندیکاتورها را حتما مطالعه کنید

 

تعداد معاملات

این فاکتور مبنای خرید و فروش نمی باشد چرا که یک سفارش را می توان به چند بخش تقسیم کنیم و آن را به هسته معاملاتی بفرستیم.

 

رصد بازار

سایت tsetmc امکانی را فراهم آورده است که با استفاده از آن می توانیم معاملات انجام شده را حتی پس از ساعت بازار رصد کنیم. کافی است به سابقه سهم رفته و به بررسی قیمت سهم در روز انتخابی بپردازیم.

 

قدرت خریدار و فروشنده

یکی از مباحث مهم تابلو خوانی در بورس، بررسی قدرت خریدار و فروشنده می باشد. بعد از انجام تحلیل های مربوطه برای خرید سهم و قبل از ورود، قدرت خریدار و فروشنده را بررسی می نماییم. این بررسی قبل از ورود به سهم لازم می باشد. اگر قدرت خریدار بالاتر بود وارد سهم می شویم در غیر این صورت خیر.

نکته: مواردی که ذکر می شود، مانند قطعات یک پازل می باشند و صرفا وجود یا عدم وجود هریک از آنان، مبنای خرید و فروش سهم نیست؛ بنابراین ممکن است در سهمی قدرت خریدار بالا باشد اما ارزنده نباشد و در سهمی دیگر قدرت خرید پایین اما سهمی ارزنده باشد.

برای محسابه قدرت خریدار و فروشنده، تعداد خریداران و فروشندگان حقیقی و حجم هر یک را در نظر می گیریم.

آموزش تابلو خوانی در بورس - (تابلو خوانی و بازار خوانی)-5

 

به طور بسیار ساده و خلاصه، 37 نفر حقیقی، کل سهام عرضه شده توسط 85 نفر حقوقی را خریده اند در نتیجه قدرت خرید بالاست؛ یعنی افراد با پول های سنگینی وارد سهم شده اند و آن را خریده اند.

برای به دست آوردن قدرت خریدار، تعداد خریداران را بر تعداد فروشندکان تقسیم می کنیم در این نماد قدرت خریدار به فروشنده عدد 0.43 می باشد که مشان دهنده قدرت بالای خریدار می باشد.

اگر این عدد به سمت صفر میل کند هم پارامتر مثبتی است. اگر از نظر ریاضی آن را بررسی کنیم، یعنی تعداد خریداران کم اما قدرت خرید آن ها بالا و تعداد فروشندگان بالا می باشد.

 

پیشنها می کنم حتما مقاله آموزش کندل استیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید.

 

نکته:

نکته ی دیگر این که این معیار نه صرفا در یک روز بلکه در چند روز بایستی تکرار شود تا نشان از جهتگیری سهم برای افول یا صعود باشد.

در مثال بالا حقوقی را در نظر نمی گیریم چرا که خرید و فروش حقوقی نمی تواند نشانه و دلیل موجهی برای خرید و فروش شما باشد. استراتژی خاص خود را داشته باشید. برخی افراد فکر می کنند با خرید حقوقی باید خریدو با فروش ان باید فروخت در حالی که واقعیت غیر از این است.

یکی از وظایف حقوقی این است که در مثبت بفروشد و در منفی ها خرید کند، اتفاقی که برای بسیاری از سهم ها اتفاق افتاد. حقوقی در اوج قیمتی سهم را به خریداران حقیقی عرضه می کرد و بعد از اصلاح سهم، آن را در کف می خرید. نکته دیگر آن که حقوقی، به دید سرکایه گذاری سهمی را می خرد و اشخاص حقیقی در تایم فریم های پایین تر اقدام به خرید می کنند.

حقوقی در 2 صورت سهام شرکت را می خرد یا برای حمایت از سهم و یا وقتی سهم به قیمتی با ارزش برای سرمایه گذاری می رسد.

 

پیشنهاد می کنیم مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت مدیریت فناوری بورس (Tsetmc) را مطالعه کنید

 

علت فروش حقوقی در بازار چیست؟

ممکن است به شناسایی سود در سهم رسیده باشد که در این صورت اقدام به فروش می کند. (قیمت سهم به تارگت مورد انتظار وی رسیده است)

در سناریو دوم، هلدینگی را تصور کنید که برای تامین نقدینگی خود، بخشی از سهام شرکت های زیر مجموعه اش را می فروشد که در این صورت فروش حقوقی به اصطلاح دستوری نامیده می شود و برای خرید می توانیم صبر کنیم تا حقوقی فروش های خود را به اتمام برساند و سپس بعد از کف سازی وارد سهم شویم.

 

سهام شناور

در تابلوی معاملاتی هر سهمی، بخشی وجود دارد به نام سهام شناور. منظور از سهام شناور آن مقدار سهمی است که آزاد است و در اختیار افراد حقیقی و مردم عادی قرار دارد. حال بهترین عدد برای شناوری سهم بین 25 تا 35 درصد می باشد. در صورتی که شناوری بسیار پایین باشد، نشان دهنده ی مالکیت بیش از حد حقوقی می باشد و اگر شناوری بالا باشد شاهد رفتار های به اصطلاح هیجامنتال خواهیم بود. چرا که افراد زیادی از این سهم خریده اند.

 

پیشنهاد می کنیم مقاله سهم های مناسب نوسان گیری در بازار بورس کدامند؟ را مطالعه کنید

 

حجم مبنا

منظور از حجم مبنا چیست؟ حجم مبنا برای هر سهم ممکن است تغییر کند و عبارت است از میزان حجمی که بایستی خرید و فروش شود تا در بازه ی قیمتی تعیین شده، نوسان داشته باشد.
این که در برخی از سهم های عرضه اولیه، علیرغم وجود صف خرید سنگین مشاهده می کنیم قیمت پایانی به مثبت 5 نمی رسد، عدم عرضه حقوقی در آن سهم می باشد.

سهم های کوچک حجم مبنای پایین و سهم های بزرگ تر نیز به همان میزان حجم مبنایی بزرگ تر دارند.

 

EPS و DPS

در بحث تابلو خوانی در بورس و در تابلوی معاملاتی سهم، بخشی به عنوان EPS مشاهده می شود. منظور از این عبارت، مقدار سودی است که برای شرکت مورد نظر می توان متصور شد. البته شرکت ها همه ی این مقدار سود را بین سهامداران تقسیم نخواهند کرد و بخشی را برای طرح های توسعه ای شرکت نگه می دارند که افزایش سرمایه از سود انباشته نامیده می شود.

آن بخش از سود که به سهامدار تعلق می گیرد، DPS نام دارد.

 

بازه های قیمتی

که عبارت اند از بازه روز، بازه هفته و بازه سال. بازه سال، معتبر ترین حمایت و مقاومت را برای سهم مشخص می کند.

اگر سهمی در مثبت 5 یا منفی 5 قفل در صف خرید و یا فروش باشد، بازه روز آن تنها یک عدد می باشد.

نکته: به عنوان تمرین بازه سال را برای سهم های موجود در پورتفوی خودتان بررسی کنید به نتایج خوبی خواهید رسید. خود بنده به این نتیجه رسیدم که اگر سرمایه را به دید بلند مدت سرمایه گذاری کنم، به سود قابل توجهی می توان دست یافت.

در بحث تابلو خوانی حرفه ای در بورس گاهی اوقات افراد خبره، علاوه بر نمودار، سایت هایی که در حوزه ی آماری فعالیت می کنند را هم بررسی می کنند. این صحیح است که با روش تکنیکال می توان شاخص کل را تحلیل کرد، اما بخش مهمی از بازار اختصاص به روانشناسی بازار دارد که از نمودارهایی که از سایت هایی از قبیل alexa قابل دست یابی است می توان به آن پی برد. در واقع علم تحلیل نوین از ابزارهایی که دنیای اینترنت در اختیار ما می گذارد، استفاده می کنند.

در بحث تابلو خوانی در بورس از بخش های مختلفی که در سایت tsetmc قرار داده شده است، غافل نشوید. می توانید از بخش های نماد های پر بیننده، نمادهایی که مورد توجه بازار قرار گرفته اند را مشاهده کنید.

آموزش تابلو خوانی در بورس - (تابلو خوانی و بازار خوانی)-6

 

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش امواج الیوت در تحلیل تکنیکال (elliott wave) را مطالعه کنید

 

نکته:

از این بخش هیچ وقت غافل نشوید و نمادهای پر بیننده فرصت های معاملاتی خوبی را برای شما به ارمغان خواهند آورد.

در بخش بعدی، به بخش بورس اوراق بهادار تهران خواهیم رفت. در این بخش می توانیم اطلاعات با ارزشی را به دست آوریم که از بخش قبلی، تخصصی تر هستند، اما اگر خواستید اطلاعات دقیق تری از وضع بازار به دست آورید، می توانید از سایت دیده بان بازار کمک بگیرید.

در این سایت با استفاده از فیلترهایی که در آن نوشته شده است، سهم ها را فیلتر می کند. بعضی اوقات با بررسی همین بخش های ساده می توان به سود های خوب رسید و یا از ضررها جلوگیری کرد. قبل از خرید سهم می توانید، این بخش ها را بررسی کنید.

 

پیشنهاد می کنم حتما مقاله آموزش ابر ایچیموکو در تحلیل تکنیکال | ابر ایچیموکو چیست؟ را مطالعه کنید

 

صفوف خرید و فروش

در تابلوی معاملاتی حتما صفوف خرید و فروش را دیده اید. همه ی افراد منظور از صف خرید و فروش را می دانند. نکات بسیاری راجع به صف خرید و فروش هستند که آن ها را یک به یک بررسی می نماییم.

  • برای خرید از صف خرید در بازار صعودی، در ساعات ابتدایی و پایانی معاملاتی می توان به خرید سهم هایی که در صف خرید سنگین هستند، پرداخت.
  • از هر صف خریدی نباید خرید کرد و بسیاری از کارشناسان رفتن به صف (حال چه خرید باشد چه فروش) را توصیه نمی کنند.
  • تشخیص صف خرید و فروش دروغین و راستین بسیار مهم است.
  • صف خریدی که حجم آن با حجم ماهانه برابر یا بزرگ تر باشد، نشانه ی خوبی است.
  • صف خریدی که حجم آن چند برابر حجم مبنا باشد، عالی است.
  • اگر در بعضی از صفوف خرید، به اردر شما سهم رسید، شک کنید. این مورد را دوستان تجربه کرده اند. از فردای آن روز سهم منفی شده.
  • با خرید از صف فروشی که در حال حجم خوردن می باشد و قیمت آخرین معامله آن در حال فاصله گرقتن از قیمت پایانی می باشد، می توان با تابلو خوانی در بورس نوسانات خوبی را از سهم گرفت.

 

پیشنهاد ویژه : محصول فیلتر نوسانگیری بورس + 4 اندیکاتور نوسانگیری

 

نتیجه گیری

برای موفقیت در بازار بورس، بایستی با دوبال تکنیکال و بنیادی سهم را انتخاب کرد و بهترین نقطه برای ورود را با استفاده از تکنیک تابلو خوانی در بورس به دست آورد.

برای علم تابلو خوانی در بورس ارزش زیادی قائل باشید، چرا که بصیرت و بخشی از روان شناسی

در این بازار، وابسته به این علم می باشد. با بررسی تابلوی معاملاتی و آموزش مستمر، می توانید علم تابلو خوانی را یادبگیرید و این نکته را در نظر داشته باشید که همه نکات در قالب آموزش ها نمی گنجد و بسیاری از فوت های کوزه گری با انجام معاملات بسیار، نصیب شما خواهند شد.

چه بسیار افرادی که با فراگیری تابلو خوانی در بورس تا حد بسیار زیاد، دیگر نمودار تکنیکال سهم را بررسی نمی کنند و تنها با نگاه کردن به تابلو معاملاتی، روند قیمتی سهم را تشخیص می دهند. این نکته را هم در آخر ذکر کنم که دید شما به تابلو دید آموزشی باشد، اینجاست که یاد این جمله می افتم:

بازار سرمایه پر است از افرادی که قیمت همه چیز را می دانند اما ارزش آن را نمی دانند. با نگاه کردن به تابلوی معاملاتی، هیچ چیز تغییر نخواهد کرد؛ بنابراین با دید آموزش و بررسی پول هوشمند و روانشناسی بازار، به سهم بنگرید.

امیدواریم این مقاله از سایت همیار بورس مورد توجه شما واقع شده باشد، با مقالات بعدی سایت همراه ما باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *