آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال بازار بورس (Pullback)

در بورس پولبک در تحلیل تکنیکال از روش های تکنیکالی بسیار محبوب می باشد. همه کسانی که معامله گران حرفه ای بازر بورس اوراق بهادار هستند و با تحلیل تکنیکال آشنایی دارند حتما در مطالعاتی که از تحلیل های بازار خوانده اند با اصطلاح پولبک در تحلیل تکنیکال آشنا شده اند. اصطلاحی که به بوسه خداحافظی نیز معروف است و شبیه به عدد 7 و 8 فارسی یا قلاب می ماند.

ما در این مقاله قصد داریم برای خوانند گان این موضوع را شرح دهیم به این صورت که ابتدا به تعریف اصطلاح پولبک در تحلیل تکنیکال، انواع پولبک، ویژگی هایی که پولبک ها دارند و علل به وجود آمدن آن ها در تحلیل تکنیکال بپردازیم سپس نحوه ی تصمیم گیری و عملکرد صحیح معامله گران بورس را در خصوص برخورد با پولبک در معاملات خود و زمان خرید و فروش مناسب سهام در بورس را در شرایط پولبک بیان نماییم.

آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال

 

پیشنهاد همیار بورس : محصول فیلتر نوسانگیری بورس + 4 اندیکاتور نوسانگیری

 

تعریف پولبک در تحلیل تکنیکال

پولبک (Pullback)  از دو کلمه ) (Pull به معنای کشیدن و back)  ( به معنای عقب تشکیل شده است که می توان آن را بازگشت به عقب معنا کرد مترادف این اصطلاح را در تحلیل تکنیکال می توان (hook ) به معنای قلاب در نظر گرفت که در نمودارها نیز به همین تصویر نمایان می شود.

پولبک در بورس به بوسه خداحافظی (Last Kiss)  نیز مشهور است. این اصطلاح برای حالتی در بورس به کار گرفته می شود که در آن حالت روند پس از شکست ( Break out ) سطح حمایتی یا مقاومتی خود تلاش می کند دوباره به آن سطح شکست بازگشته و یا حداقل نزدیک گردد.

البته باید اذعان داشت که این تغییر روند نقض محسوب نمی گردد بلکه یک نوع تغییر وضعیت است که از مقاومت به حمایت و یا بالعکس تغییر می کند. برای تفیم بهتر به تصویر های زیر که از روند های بازار بورس همراه با پولبک های آنها تهیه شده است توجه نمایید.

آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال - 1

در تصویر شماره 1 مشاهده می گردد که خط روند پس از شکستن خط مقاومتی خود ( خط قرمز رنگ در عکس ) به شدت روند صعودی به خود می گیرد و پس از مدتی این روند نزول می کند و به قیمتی که در آن شکست رخ داده است نزدیک می گردد و دوباره شروع به صعود می نماید و درواقع پولبک در تحلیل تکنیکال رخ می دهد.

 

آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال - 2

تصویر شماره 2 پولبک دیگری را نشان می دهد که خط روند پس از شکستن خط حمایتی خود ( خط مشکی رنگ در عکس ) به روند نزولی به خود می گیرد و پس از مدتی این روند صعود می کند و به قیمتی که در آن شکست رخ داده است نزدیک می گردد و دوباره شروع به نزول می نماید و درواقع پولبک رخ می دهد.

 

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت مدیریت فناوری بورس را مطالعه کنید

 

مثالی برای وقوع پولبک در تحلیل تکنیکال

فرض کنید یک شرکت سهامی در بورس صورت های مالی خود را منتشر کرده و سود قابل پرداخت به هر سهم را مشخص می سازند که نسبت به ارزش اسمی سهام در بورس بسیار قابل توجه معامله گران بورس است.

در این حال با توجه به نسبت سود به ارزش اسمی سهام در بورس، قیمت سهام در بورس شروع به افزایش می کند تا آنجا که سطح مقاومتی آن شکسته شده و خط روند شتاب صعودی به خود می گیرد پس از مدتی شرکت بازپرداخت سود را اعلام می کند که پس از مدتی طولانی به صاحبان سهام در بورس پرداخت می گردد؛ با انتشار این خبر معامله گران بورس نسبت به ارزش سهام در بورس و سود آن با در نظر گرفتن بازپرداخت سهم تجدید نظر می نمایند و در این زمان قیمت سهام در بورس شروع به پایین آمدن کرده و خط روند نزولی می گردد و دوباره پس از مدتی سرعتی آهسته روند صعودی به خود می گیرد.

 

انواع پولبک در تحلیل تکنیکال

پولبک ها در تحلیل تکنیکال به سه نوع نرمال، داخلی و خارج تقسیم می شوند که در زیر به توضیح هر یک از آنها خواهیم پرداخت.

1- پولبک نرمال:

این نوع پولبک در تحلیل تکنیکال همان نوع عادی و معمول آن می باشد که بیشتر اوقات نیز قابل مشاهده است. در این نوع پولبک خط روند به سطح مقاومت و حمایت برخورد می کند و دو باره به حرکت خود ادامه می دهد. در زیر تصاویر 2 و 3 نمونه هایی از پوابک نرمال را نشان می دهند.

 

آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال - 3

تصویر شماره 3 یک پولبک نرمال را نشان می دهد به این معنا که خط روند پس از شکستن سطح حمایتی و صعود ، نزول کرده و مماس با قیمت سطح مقاومتی شده است و سپس دوباره مسیر صعودی را در پیش گرفته است.

 

آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال - 4

این تصویر نیز همانند تصویر شماره 3 بیانگر یک پولبک نرمال در خط روند سهام در بورس می باشد.

 

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بازار بورس را مطالعه کنید

 

2- پولبک خارجی :

در این نوع پولبک در تحلیل تکنیکال خط روند پیش از رسیدن به سطح حمایتی یا مقاومتی مسیر خود را در پیش می گیرد و به حرکت خود ادامه می دهد. این نوع پولبک در تحلیل تکنیکال نشان دهنده بالا بودن تقاضا در حالت های صعودی و بالا بودن عرضه در حالت های نزولی می باشد. در زیر تصاویر 5 و 6 نمونه هایی از پوابک خارجی را نشان می دهند.

 

آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال - 5

تصویر شماره 5 نشان می دهد که خط روند پس از شکستن سطح حمایتی و در پیش گرفتن روند نزولی تغییر جهت داده و به سمت خط شکست باز می گردد اما پیش از رسیدن به سطح حمایتی که آن را شکسته است دوباره جهت نزولی به خو می گیرد و یک پولبک خارجی می سازد.

 

آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال - 6

تصویر شماره 6 ادامه خط روند را در تصویر 4 نشان می دهد و این که چگونه در ادامه این روند پس وقع یک پولبک نرمال، یک پولبک خارجی نزدیک به سطح مقاومتی رخ داده است ( این نوع پولبک خارجی برعکس پولبک تصویر شماره 5 می باشد ).

3- پولبک داخلی :

در این نوع پولبک در تحلیل تکنیکال که سومین و مهمترین نوع پولبک است خط روند پس از گذر از سطح حمایت یا مقاومت مسیر خود را در پیش می گیرد و به حرکت خود ادامه می دهد.

اهمیت این نوع پولبک به این دلیل است که یک مقدار خطرناک به حساب می آید و نشان دهنده سردرگمی معامله گران بورس می باشد.

چرا که خط روند سطح حمایت و مقاومت خود را رد می کند و سپس به حرکت خود ادامه می دهد ؛ که اگر تصمیم معامله گران بورس قاطعان تر بود هرگز این اتفاق نمی افتاد و خط روند پس از برخورد با سطح حمایت و مقاومت به حرکت خود ادامه می داد. در زیر تصاویر 7 و 8 نمونه هایی از پوابک داخلی را نشان می دهند.

آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال - 7

 

اکنون می توانید مقاله آموزش خطوط حمایت و مقاومت در بورس را مطالعه کنید

 

تصویر شماره 7 مسیر خط روند را در حالت پولبک داخلی نشان می دهد که بر خلاف پولبک خارجی و نرمال که به خط شکست نزدیک و مماس می گردند، از خط شکست عبور کرده و به قیمتی پایین تر از قیمت شکست می رسد و سپس به روند مسیر اصلی خویش را پی می گیرد.

 

آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال - 8

این تصویر نشان می دهد که چگونه در حالت پولبک داخلی حداقل قیمت معامله شده ی سهام در بورس در دو روز متوالی پایین تر از قیمت شکست بوده است اما در این حالت توقف نکرده و روند مسیر صعودی خویش را دوباره در پیش گرفته است.

 

بهترین نوع پولبک در تحلیل تکنیکال:

بهترین نوع پولبک در تحلیل تکنیکال، حالتی است که به تصویر ضعیف و به آرامی تصویر گیرد. اصطلاحا به این حرکات کامپرسشن (Compression) گفته می شود.

در واقع این نوع پولبک وضعیتی است که یک سطح با یک یا چند کندل قدرتمند شکسته می شود. اکنون پولبکی که به سمت این سطح انجام می شود اگر حالت ضعیف و فشرده ای داشته باشد، در وضعیت مناسبی برای معامله قرار دارد.

 

اکنون می توانید مقاله کاربردی آموزش کندل استیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید

 

شرایط شکل گیری پولبک

حال سوالی که مطرح است این است که چه شرایطی لازم است تا یک پولبک شکل گیرد؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت پولبک هنگامی بیشترین احتمال را برای  برای شکل گیری دارد که خط روند سهم سطح حمایت و یا مقاومت خود را با یک حجم بالایی بشکند که به طور میانگین باید 2 الی ۳ برابر میانگین حجم معاملات در هفته قبل باشد.

حال تصور کنید اگر سطح حمایتی یا مقاومتی با حجم بسیار بالایی شکسته شود و روزهای بعد از آن مشاهده کنیم که قیمت پایانی روز جاری کمتر از روز پیشین است احتمال پولبک کم است زیرا احتمال فروش توانمند در بازار و نبود تقاضای کافی در سهم وجود دارد.

بیشتر معامله گران بورس تصور میکنند که پولبک صرفا باید بازگشت به نقطه شکست سطح حمایتی یا مقاومتی باشد در حالی که در بازار کمتر شاهد این موضوع می باشیم و معمولا پولبک ها در محدوده شکست تکمیل نمی شود.

افرادی همچون دکتر بولکوفسکی بر این باورند که پولبک ها شامل دو مرحله اند در مرحله اول که عمدتا به مدت شش روز به طول می انجامد روندها بعد از شکست، مرحله اول را به اتمام می رسانند و مرحله دوم پولبک نیز در مدت یازده روز به اتمام می رسد.

البته این موضوع مهم را نباید از یاد برد که که اگر یک محدوده با حجم بالایی شکسته شود و بعد از آن در پولبک یک روند ضعیف و کم حجم را ببینیم می توان آن پولبک را یک پولبک معتبر به حساب آورد.

در آخر باید خاطر نشان کرد که یکی از مواردی که حتما باید در پولبک ها مورد نظر قرار گیرد نوع معاملات حقوقی های بازار است.

 

ویژگی های پولبک ها

آمار نشان می دهد درصد شکل گیری پولبک ها پس از شکست سطح مقاومت ها و حمایت ها توسط خط روند 58 % می باشد.

مدت زمانی مورد نیاز برای شکل گیری یک پولبک معتبر کمتر از 30 روز می باشد.

آمار نشان می دهد که در بیش از 66 درصد از موارد، روندهایی که نسبت به میانگین سی روز گشته با حجم معاملاتی بسیار بالایی سطوح مقاومت ها یا حمایت های خود را شکسته و از آن عبور کرده اند پولبک های معتبر و توانمندی را ایجاد می کند.

بنابراین می توان چنین نتیجه گیری کرد که روندها هنگامی که از سطوح مقاومت ها و یا حمایت های خود را با حجم بسیار بالایی عبور می کنند (می شکنند) تمایل بسیاری به ایجاد پولبک دارند.

اگر خط روند پیش از شکست سطح مقاومت یا حمایت خود سه روز پی در پی قیمت پایانی پایین تر از قیمت پایانی روز پیشین داشته باشد احتمال تصویر گیری پولبک بعد از شکست ( منطقه حمایتی ) به طور چشم گیری کاهش می یابد.

همچنین در صورتی که پیش از گذر خط روند از سطوح حمایت ها و مقاومت ها سه روز پی در پی قیمت پایانی سهم بالاتر از قیمت روز پیشین باشد احتمال به وجود آمدن پولبک در روند سهم کاهش می یابد.

برخلاف تفکر اکثر افراد معامله گر در بورس ،که گمان می کنند زمانی که پولبک در تحلیل تکنیکال رخ می دهد روند باید به نقطه شکست بازگردد، بازگشت حداکثر دو روزه به محدوده ی شکست سطح حمایتی و مقاومتی نیز برای شکل گیری پولبک کافی است.

مدت زمانی که طول می کشد روندها بعد از شکست مرحله اول پولبک به اتمام برسند شش روز بوده و مرحله دوم این مدت به یازده روز می رسد.

تعدادی از معامله گران بورس در بورس بر این باورند که بعد از پدید آمدن پولبک در قیمت سهم یک شرکت، خط رون با همان سرعت صعود و یا تنزیل خواهد کرد. در صورتی که این صحیح نمی باشد.

آمارهای ناشی از بررسی هزاران نمودار توسط دکتر بولکوفسکی (Bolkovsky ) پژوهشگر بازار بورس اوراق بهادار نشان داد حدود 47 درصد از روندها پس از شکل گیری پولبک روند پیشین خود را از سر خواهند گرفت در حالی که 53 درصد روند ها پس از پولبک، سرعت و توانمندی روند پیشین را از دست داده یا رفتار هایی خلاف انتظار بروز می دهد.

در مورد این ویژگی آقای بولکوفسکی بیان می کند که پس از پولبک به نقطه شکست، برای نظر دادن در مورد این که آیا خط روند همان سرعت و توان پیش از شکست را پی می گیرد یا خیر باید اجازه داد تا روند از محدوده پولبک در جهت روند پیش از شکست به طور کامل خارج گردیده و سپس اظهار نظر نمود.

 

همچنین می توانید فیلتر طلایی بورس که شامل 5 فیلتر طلایی می باشد را دانلود کنید. 

 

دلایل به وجود آمدن پولبک

دلایل بسیاری برای به وجود آمدن پولبک در خط روند معاملات یک سهم در بورس اوراق بهادار وجود دارد از جمله می توان به سه دلیل اشاره نمود:

اعلام بازپرداخت سود : اعلام بازپرداخت سود قابل پرداخت به سهامداران مهمترین ، رایج ترین و معمولی ترین دلیل به وجود آمدن پولبک ها در بورس می باشند

حوادث غیر قابل پیش بینی : حوادث غیر قابل پیش بینی که دارای اثر کوتاه مدت هستند از دلایل دیگر به وجود آمدن پولبک ها می باشند به عنوان مثال شهادت سردار سلیمانی از جمله حوادث غیرقابل پیش بینی بود که باعث به وجو آمد پولبک در قیمت بسیاری سهام ها بازار بورس گشت.

شایعات و اخبار کذب : شایعات و اخبار کذب نیز از دیگر دلایل به وجود آمدن پولبک ها هستند برای مثال شایعه فوت مدیرعامل شرکت، غیر بهداشتی بودن محصولات شرکت و … .
تفاوت پولبک با اصلاح روند در تحلیل تکنیکال

پولبک در تحلیل تکنیکال در یک مورد با اصلاح روند شباهت دارد و آن هم این است که هر دوی آنان به جابجایی خط روند اشاره دارند ولی تفاوت آن دو یکی از نظر زمان است به این معنا که پولبک ها موقت ولی اطلاح روند ها طولانی مدت می باشند.

تفاوت دیگر آن دو این است که پولبک ها نشان دهنده تغییر جهت خط روند هستند به این معنا که سطح مقاومت ها یا حمایت ها شکسته شده و آن سطوح شکسته شده به سطح حمایت یا مقاومت تبدیل می شوند.

اما اصلاح روند ها درواقع همان ادامه روند صعودی یا نزولی روندها هستند که در برای تشکیل الگوهای پلکانی قیمت سهام در بورس هستند. در اینجا برای تفهیم بهتر تفاوت بین پولبک و اصلاح روند مثالی را مطرح می کنیم:

در ابتدای مقاله مثالی را در خصوص به وجود آمدن پولبک مطرح کردیم که چگونه اعلام اعلام سود شرکت باعث صعودی شدن خط روند و شکسته شدن سطح حمایتی می گردد و اعلام بازپرداخت منجر به نزول موقتی خط روند و نزدیکی به سطح شکست شده و دوباره حالت صعودی به خود می گیرد؛ که در این شرایط پولبک رخ می دهد.

حال در نظر بگیرد پس از آنکه شرکت سود هر سهم را اعلام کرد خط روند سطح حمایتی را شکست و به سرعت صعود نمود، شرکت رقیب از یک محصول جدید و یا رویدادهایی مثبت در خصوص شرکت خود (مثل سود قابل توجه، بازپرداخت کوتاه مدت و…) را منتشر می کند.

در این زمان ارزش سهام در بورس شرکت مورد نظر شروع به کاهش کرده و خط روند آن نزولی می گردد با این تفاوت که این رون نزولی و کاهش ارزش تا مدت طولانی ادامه خواهد داشت در این صورت اصلاح روند رخ داده است.

 

تفسیر عملکرد معامله گران بورس در خصوص پولبک در تحلیل تکنیکال

فرض کنید یک نفر در یک محدوده حمایتی اقدام به خرید سهام در بورس شرکتی کرده است و به دلیل فشار فروش در سهم محدوده حمایتی رو به پایین شکست.

در این شرایط آن فرد وارد زیان شده است و در هنگام پولبک اقدام به فروش سهم خود می کند و با زیان اندک از سهم خارج می شوید. بنابراین فروش هایی که در این محدوده به سیستم وارد می شود باعث کاهش قیمت سهم بعد از پولبک می شود.

به عبارت دیگر عده ای از معامله گران بورس با این تفکر که سطح حمایتی دوباره قیمت سهام در بورس را به بالا می راند، اقدام به خرید می نمایند اما بر خلاف تصور آنها سطح حمایتی شکسته می شود و این افراد در شرایط زیانده قرار می گیرند و شکل گیری پولبک فرصتی را در اختیار این افراد قرار می دهد که سهام های خریداری کرده خود را که به آنان زیان وارد شده با زیان اندک و یا صفر بفروشند و از آن شرایط خارج شوند آنچه مسلم است در بازار هر سهمی برای خروج از این شرایط زیانده، لازم است یک دستور فروش اجرا گردد.

همین دستور های فروش که برای ترک و خروج از این شرایط زیانده به کار گرفته می شود، منجر به پایین آمدن قیمت و نزولی شدن خط روند پس از پولبک می گردد.

 

پیشنهاد همیار بورس : فیلتر نوسانگیری بورس

 

جمع بندی :

پولبک در تحلیل تکنیکال به معنای عقب گشت می باشد. به حالتی گفته می شود که قیمت یک سهم پس از شکستن خط حمایتی یا مقاومتی به طور موقت به خط شکست نزدیک و دوباره مسیر اصلی خود را پی می گیرد. مکان خاصی برای شکل گیری پولبک وجود ندارد، پولبک می تواند پیش از خط شکست، مماس با آن و یا پس از گذر از آن شکل گیرد.

دلیل شکل گیری پولبک ها رویدادهایی هستند که اثر کوتاه مدت منفی و مثبت برخلاف مسر خط روند دارند. پولبک ها دارای ریسک بسیار بالایی هستند چراکه تضمینی برای بازگشت خط روند به مسیر سابق خود را نمی دهد و در بهترین حالت درصد بازگشت خط روند به مسیر اصلی خود 47 تا 50 درصد است. اعلام بازپرداخت سود سهام در بورس قابل پرداخت یکی از شایع ترین دلایل شکل گیری پولبک ها در بورس می باشد.

در آخر می توان گفت که شکل گیری پولبک در تحلیل تکنیکال فرصتی طلایی و استثنایی برای خرید سهام هایی با روند صعودی و فروش سهام هایی با روند نزولی برای معامله گران بورس می باشد تا از طریق ابن فرصت بتوانند به سود رسیده و یا از زیان خود جلوگیری نمایند.

البته باید گفت که آنچه که می تواند فرصت طلایی را پولبک ها در اختیار معامله گران بورس قرار می دهد از بین ببرد، تصمیم گیری عجولانه و تحلیل ناقص روند سهم پس از شکل گیری پولبک می باشد.

 

بیشتر بخوانید

فیلتر های کاربردی و مهم دیده بان بورس

آموزش بورس و آموزش سرمایه گذاری در بورس

انواع روش های تحلیل تکنیکال در بورس

واگرایی در بورس – شناسایی واگرایی در اندیکاتورها

 

2 دیدگاه

  1. بسیار عالی ممنون از سایت خوبتون منتظر مطالب . فیلتر ها و اندیکاتور های جدیدتون هستیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *