بررسی خطوط حمایت و مقاومت در بورس یکی از مباحث بسیار کاربردی و مهم برای موفقیت در بازار بورس است. خرید و فروش سهام شرکت ها در بورس اوراق بهادار صرفاً بر اساس سطوح حمایت و مقاومت می تواند یک استراتژی بسیار سودآور برای معامله گران به ویژه تازه واردان باشد اما تنها در صورتی سودآوری آن تضمین می گردد که به صورت صحیح انجام گیرد.
قبل از اینکه کوچکترین حرکتی برای خرید و فروش سهم بر مبنای خطوط حمایت و مقاومت در بورس انجام گیرد، باید معامله گران بدانند که آنان چه سطوحی هستند، چگونه شکل می گیرند و چگونه تفسیر می گردند و از همه مهمتر ، چگونه مناطق خوب را باید از مناطق بد فیلتر کردن.
ما در این مقاله آنچه را که یک معامله گر لازم دارد در خصوص خطوط حمایت و مقاومت در بورس بداند بیان خواهیم نمود. پیشنهاد می کنیم تا پایان مقاله با ما باشید.
پیشنهاد همیار بورس : فیلتر نوسانگیری بورس
تعریف سطح حمایت :
سطح حمایت ( support ) یک سطح قیمتی در سهم یک شرکت بورس اوراق بهادار است که انتظار می رود روند نزولی قیمت یک سهم به دلیل تمرکز تقاضا و حضور خریداران قدرتمند در آن سطح متوقف گردد.
دلیل این انتظار این است که با پایین آمدن قیمت سهم ، تقاضا برای آن سهم افزایش می یابد، بنابراین سطحی شکل می گیرد که به آن سطح حمایت یا حمایتی گفته می شود.
سطح حمایت به عنوان کف در روند یک سهم در نظر گرفته می شود زیرا این سطوح قیمت، مانع از حرکت بازار به سمت پایین می شوند.
مثال:
تصور کنید که یک معامله گر متوجه شده است که قیمت یک سهم در طی چند ماه نمی تواند پایین تر از 12000 ریال برسد ، حتی اگر هم مدت زمان طولانی روند سهم در نزدیکی این قیمت بماند. در این حالت ، معامله گر سطح حمایت را نزدیک 12000 ریال در نظر می گیرد.
اهمیت سطح حمایت :
هنگامی که سطح یا منطقه حمایت مشخص گردد ، نقاط خروج یا ورود از سهم بالقوه ای را بیان می کند که بسیار با ارزش هستند.
این امر به این دلیل است که با رسیدن خط روند به نزدیکی یک سطح حمایت، یکی از این دو حالت صورت می گیرد؛ یا خط روند با کاهش قیمت، سطح حمایت خود را می شکند و در جهت روند نزولی خود ادامه مسیر می دهد تا زمانی که به سطح حمایت بعدی برسد که این حالت فرصتی طلایی برای خروج از سهم و فروش آن است.
یا اینکه سطح حمایتی را حفظ می کند و روند، تغییر مسیر داده و صعودی می گردد که می توان به سهم وارد شد. دلیل حالت اول را می توان خروج فروشندگان قدرتمند از سهم دانست که با فشار عرضه ی خود منجر با پایین آمدن بی رویه سهم و شکسته شدن سطح حمایتی می شوند.
دلیل حالت دو نیز ورود معامله گران به سهم است که منجر بر افزایش تقاضا نسبت به عرضه می گردد و این واکنش قیمت سهم را افزایش می دهد.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال بازار بورس (Pullback) را مطالعه کنید
تعریف سطح مقاومت :
سطح مقاومت ( resistance ) یک سطح قیمتی در سهم یک شرکت بورس اوراق بهادار است که انتظار می رود روند صعودی قیمت یک سهم به دلیل تمرکز عرضه و حضور فروشنگان قدرتمند در آن سطح متوقف گردد.
دلیل این انتظار این است که با بالا آمدن قیمت سهم ، عرضه برای آن سهم افزایش می یابد، بنابراین سطحی شکل می گیرد که به آن سطح مقاومت یا مقاومتی گفته می شود.
سطح مقاومت به عنوان سقف در روند یک سهم در نظر گرفته می شود زیرا این سطوح قیمت، مانع از حرکت بازار به سمت بالا می شود.
مثال:
تصور کنید که یک معامله گر متوجه شده است که قیمت یک سهم در طی چند ماه نمی تواند بالای 2700 تومان برسد ، حتی اگر هم مدت زمان طولانی روند سهم در نزدیکی این قیمت بماند. در این حالت ، معامله گر سطح مقاومت را نزدیک 2700 تومان در نظر می گیرد.
مقاله آموزش بورس و آموزش سرمایه گذاری در بورس را حتما مطالعه کنید
اهمیت سطح مقاومت :
هنگامی که سطح یا منطقه مقاومت مشخص گردد ، نقاط ورود یا خروج از سهم بالقوه ای را بیان می کند که بسیار با ارزش هستند.
این امر به این دلیل است که با رسیدن خط روند به نزدیکی یک سطح مقاومت، یکی از این دو حالت صورت می گیرد؛ یا خط روند با افزایش قیمت، سطح مقاومت خود را می شکند و در جهت روند صعودی خود ادامه مسیر می دهد تا زمانی که به سطح مقاومت بعدی برسد که این حالت فرصتی طلایی برای ورود به سهم و خرید آن است.
یا اینکه سطح مقاومت را حفظ می کند و روند تغییر مسیر داده و نزولی می گردد که می توان از سهم خارج شد. دلیل حالت اول را می توان ورود خریداران قدرتمند برای خرید سهم دانست که با فشار تقاضای خود منجر به بالا رفتن بی رویه سهم و شکسته شدن سطح مقاومتی می شوند.
دلیل حالت دو نیز خروج معامله گران از سهم است که منجر بر افزایش عرضه نسبت به تقاضا می گردد و این واکنش قیمت سهم را کاهش می دهد.
تصویر فوق سطح حمایت و سطح مقاومت را در روند یک سهم نشان می دهد.
پیشنهاد میشود مقاله سهم های مناسب نوسان گیری در بازار بورس کدامند؟ را مطالعه کنید
تبدیل نقش سطح حمایت و مقاومت و بالعکس
منظور از تغییر نقش سطوح این است که سطحی که یک سطح مقاومتی بوده، تبدیل به سطح حمایتی می گردد و یا سطحی که یک سطح حمایتی بوده است تبدیل به سطح مقاومتی می شود. این امر در نمودارهای سهام بسیار معمول و رایج است.
برای یک نمودار در یک دوره زمانی مشخص ممکن است چندین سطح ترسیم گردد و مشاهده شود که نقش این سطوح به طور دائم در حال تغییر است. سطحی که در یک دوره زمانی نقش سطح مقاومتی را داشته مدتی بعد نقش یک سطح حمایت کننده را ایفا می کند. زمانی که این اتفاق صورت میگیرد شکست خط روند انجام شده است.
تصویر فوق شکسته شدن یک سطح مقاومتی و تبدیل آن به یک سطح حمایتی را نشان می دهد.
انواع سطوح حمایت و مقاومت
دو نوع سطح حمایت و مقاومت مهم و بسیار پرکاربرد وجود دارد که در زیر به تعریف آنان می پردازیم.
سطوح حمایت و مقاومت افقی در بورس :
این نوع سطح، سطحی است که حمایت و مقاومت را بصورت افقی ترسیم می نماید به شکلی که مماس با قله ها و دره های روند آن سهم قرار می گیرد .
در این میان هر چه تعداد برخورد کندل ها با سطح حمایتی یا مقاومتی بیشتر باشد خط مورد نظر از درجه اعتبار بیشتری برخوردار است. (تصویر 1 در بالا)
سطوح حمایت و مقاومت روندی در بورس :
همان طور که از نام این سطوح پیداست، این سطح به صورت روندی ترسیم می گردد و افراد باید این سطح روند را به طور دقیق مماس با قسمت باز و یا بسته شدن کندل ها در دره ها یا قله های روند یک سهم که در اصطلاح به آن « پیوت » می گویند متصل کنند و به هیچ وجه نباید خط روند را از میانه کندل ها عبور داد.
تصویر فوق سطح حمایتی و مقاومتی روندی را نشان می دهد.
پیشنها می کنم حتما مقاله آموزش کندل استیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید
روش های ترسیم خطوط حمایت و مقاومت در بورس :
اولین نکته ای که در ترسم خطوط حمایت و مقاومت در بورس باید در نظر داشت این است که نقطه حمایت یا مقاومت در بورس معنا و تعریف دقیق ندارد.
به این دلیل که خطای محاسباتی تحلیل گر و نگرش اشتباه وی بر تشخیص نقطه حمایتی یا مقاومتی بسیار اثرگذار است و می تواند نقطه ای غلط به فرد ارائه دهد. بنابر این افراد باید برای ترسیم نقاط حمایت و مقاومت یک محدوده را در نظر بگیرند.
برای ترسیم خطوط حمایت و مقاومت در بورس برای قیمت یک سهم روش های گوناگونی با بهره گیری از نرم افزارهای پیشرفته تحلیل تکنیکال وجود دارد که در زیر به تعدادی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد:
پیشنهاد می کنم مقاله انواع روش های تحلیل تکنیکال در بورس را مطالعه نمایید
خطوط روند :
بررسی خط روند یک سهم در یک بازه زمانی نشان می دهد که یک سطح ثابت مانع از بالا رفتن یا پایین رفتن قیمت سهام می شود. این روش یکی از محبوب ترین اشکال تعیین سطح حمایت یا مقاومت است ، چراکه قیمت سهام به طور کلی به سمت صعودی یا نزولی حرکت می کند ، بنابراین دیدن این موانع قیمت با گذشت زمان غیر معمول نیست.
به همین دلیل است که درک مفاهیم گرایش و روندها هنگام یادگیری سطوح حمایت و مقاومت از اهمیت بسیاری برخوردار است.
درواقع می توان گفت هنگامی که سهم روند نزولی دارد ، معامله گران یک سری دره هایی را در روند نزولی تماشا می کنند و تلاش می کنند این دره ها را با یک خط به هم وصل کنند تا سطح حمایتی آن سهم را تشکیل دهند در مقابل هنگامی که سهم روند صعودی دارد ، معامله گران یک سری قله های را در روند صعودی تماشا می کنند و تلاش می کنند این قله ها را با یک خط به هم وصل کنند تا سطح مقاومتی آن سهم را تشکیل دهند.
به عبارت ساده تر می توان گفت هنگامی که سهم، روند صعودی را طی می کند ، سطح مقاومت با کم شدن سرعت و بازگشتن مسیر روند از صعودی به نزولی شکل می گیرد که شروع به عقب رفتن می کند و هنگامی که سهم، روند نزولی را طی می کند ، سطح حمایت با کم شدن سرعت و بازگشتن مسیر روند از نزولی به صعودی شکل می گیرد که شروع به بالا رفتن می کند.
سطح حمایت یا مقاومت مشخص شده ، چه با روند و چه از طریق هر روش دیگری که کشف شده باشد ، در مواقعی که قیمت نتوانسته از آن فروتر یا فراتر رفته باشد ، قوی به نظر می رسد.
بسیاری از معامله گران حرفه ای از سطح حمایت و مقاومت مشخص شده خود برای انتخاب نقاط ورودی یا خروجی استراتژیک استفاده می کنند
پیشنهاد می کنم مقاله واگرایی در بورس – شناسایی واگرایی در اندیکاتورها را حتما مطالعه کنید
اعداد روند :
یکی دیگر از ویژگی های مشترک سطح حمایت یا مقاومت این است که قیمت سهم ممکن است با عبور از سطح قیمت های روند مانند 30000 ریال ، مشکل داشته باشد.
بیشتر معامله گران بی تجربه تمایل دارند که خرید و فروش سهام در زمانی انجام گیرد که قیمت در یک عدد کامل است زیرا احساس می کنند که سهام در چنین سطحی نسبتاً ارزش دارد. بیشتر قیمت های هدف یا سفارشات متوقف شده توسط سرمایه گذاران خرده فروشی در سطح قیمت روند قرار می گیرند.
از آنجا که تعداد زیادی سفارشات در همان سطح قرار می گیرند ، این میزان روند به عنوان موانع قیمتی قوی عمل می کنند. زمانی کلیه خرده فروشان سفارشات فروش را به عنوان هدف پیشنهادی مثلاً 30000 ریال وارد کنند ، برای جذب این فروش ها تعداد بسیار زیادی خرید انجام می گیرد و بنابراین ، سطح مقاومت ایجاد می شود.
میانگین حرکت :
بیشتر معامله گران حرفه ای از قدرت شاخص های مختلف حرفه ای ، مانند حرکت میانگین ها ، برای کمک به پیش بینی حرکت کوتاه مدت در آینده استفاده می کنند ، اما این معامله گران هرگز توانایی این ابزارها را در شناسایی سطوح حمایت و مقاومت کاملاً درک نمی کنند.
یک میانگین متحرک یک خط دائماً در حال تغییر است که داده های قیمت گذشته را هموار می کند و در عین حال به معامله گر نیز اجازه می دهد تا حمایت و مقاومت را مشخص کند.
باید توجه داشت که قیمت دارایی وقتی روند صعودی را به نزولی تغییر می دهد ، به طور متوسط در حال حرکت است و چگونه با افت روند ، مقاومت را نشان می دهد.
معامله گران می توانند از میانگین های متحرک به روش های مختلفی استفاده کنند؛ مانند پیش بینی حرکت روند به سمت صعودی در هنگامی که خطوط قیمت از یک حد متوسط در حال حرکت روند، بالاتر می روند یا برای پیش بینی حرکت روند به سمت نزولی ، از زمانی که قیمت پایین تر از یک میانگین در حال حرکت است ، خارج می شود.
صرف نظر از نحوه استفاده از میانگین متحرک ، اغلب سطح حمایت و مقاومت “اتوماتیک” را ایجاد می کند. بیشتر معامله گران دوره های زمانی متفاوتی را در میانگین های متحرک خود تجربه می کنند تا بتوانند یکی از بهترین این دوره ها را پیدا کنند.
نسبت های فیبوناچی :
نسبت های فیبوناچی مورد علاقه بسیاری از معامله گران کوتاه مدت است. به ویژه “نسبت طلایی” که در دنباله فیبوناچی به کار رفته است و همچنین در طبیعت و ساختار اجتماعی بارها مشاهده می شود.
این عدد، عدد 1.62می باشد. زیرا به روشنی سطح حمایت یا مقاومت بالقوه ای را مشخص می کند
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بازار بورس را مطالعه کنید
روش های تعیین قدرت و اعتبار نقاط حمایت و مقاومت در بورس
در ادامه با مثالی در مورد نقاط حمایت و مقاومت در بورس صحبت خو.اهیم کرد. به یاد داشته باشید که چگونه در این مقاله از عبارات “کف” برای حمایت و “سقف” برای مقاومت در بخش تعاریف استفاده کردیم؟ به عنوان مثال یک خانه را در نظر بگیریم که یک توپ پلاستیکی در آن پرتاب می شود ، به کف (حمایت) برخورد می کند و سپس دوباره از سقف (مقاومت) باز می گردد.
این توپ که مرتباً در بین کف و سقف به حرکت خود ادامه می دهد ، شبیه به یک ابزار معاملاتی است که در حال تحکیم قیمت بین مناطق حمایت و مقاومت می باشد. حال تصور کنید که توپ در میانه پرواز به یک توپ بولینگ تغییر می کند.
این نیروی اضافی، اگر در مسیر صعود قرار گیرد ، توپ را به سطح مقاومت سوق می دهد و منجر به شکسته شدن سطح مقاومت می گردد و اگر در مسیر نزول باشد ، توپ را به سمت سطح حمایتی سوق می دهد و منجر به شکستن سطح حمایت می شود.
در هر صورت ، نیروی اضافی ، یا همان هیجان های بازار ، برای شکستن سطوح و تبدیل سطح حمایت به مقاومت و بالعکس لازم است.
غالباً ، هنگامی که قیمت تلاش می کند به عقب برگردد ، سطح حمایت بالاخره به سطح مقاومت تبدیل می شود و برعكس ، با بالا رفتن قیمت، سطح مقاومت به سطح حمایت تبدیل می شود.
نمودارهای قیمت به معامله گران و سرمایه گذاران اجازه می دهد تا به صورت بصری (چشمی) سطوح حمایت و مقاومت را مشخص کنند و در مورد قدرت و اعتبار این سطوح قیمت دلیل هایی را ارائه دهند. که به قرار زیر است:
تعداد برخورد ها :
هرچه روند قیمت یک سهم با یک سطح حمایت یا مقاومت بیشتر برخورد کند ، آن سطح معتبر تر می شود و هنگامی که قیمت ها به سطح حمایت یا مقاومت نزدیک می شوند، بیشتر خریداران و فروشندگان متوجه می شوند و تصمیم گیری های تجاری را در این سطح پایه گذاری می کنند.
سرعت پیشروی روند سهم :
سطوح حمایت و مقاومت وقتی که در مقابل پیشروی های سریع روند صعودی یا نزولی سهم قرار می گیرند ، قابل توجه تر خواهند بود. به عنوان مثال، پیشرفت سریع روند سهم صعودی با رقابت و شوق بیشتری روبرو می شود و ممکن است؛ با یک سطح مقاومت قابل توجه تر، از یک پیشرفت آهسته متوقف شود.
در حالی که پیشرفت آهسته ممکن است به این اندازه جلب توجه نکند. این نمونه خوب از چگونگی حرکت روانشناسی بازار در شاخص های حرفه ای برای معامله در بورس می باشد.
پیشنهاد می کنم از فیلتر های کاربردی و مهم دیده بان بورس بازدید کنید
حجم معامله در برخی از سطوح قیمت خاص :
هرچه حجم خرید و فروش، بیشتر در یک سطح خاص از قیمت رخ داده باشد ، سطح حمایت یا مقاومت قوی تر خواهد بود. دلیل این امر آن است که معامله گران و سرمایه گذاران این سطح قیمت ها را به خاطر می آورند و مایل به استفاده مجدد از آنها هستند.
هنگامی که فعالیت شدید در حجم زیاد رخ می دهد و قیمت کاهش می یابد ، احتمالاً هنگام بازگشت قیمت به آن سطح ، فروش زیادی اتفاق می افتد.
زمان :
اگر سطوح به طور مرتب در طی مدت زمان طولانی آزمایش شده باشند ، مناطق حمایت و مقاومت معتبر تر می شوند.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت مدیریت فناوری بورس را حتما مطالعه کنید
سطح حمایت و مقاومت بعدی :
سطح حمایت و مقاومت یکی از مفاهیم کلیدی است که توسط تحلیلگران حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرد و پایه و اساس طیف گسترده ای از ابزارهای تحلیل تکنیکال را تشکیل می دهد.
مبانی حمایت و مقاومت از یک سطح حمایت که می توان از آن به عنوان کف قیمت های معاملاتی و یک سطح مقاومت که می توان از آن به عنوان سقف استفاده کرد، تشکیل شده است.
قیمت ها افت می کنند و سطح حمایتی را آزمایش می کنند ، که یا “نگه خواهد داشت” و قیمت دوباره بالا می رود ، یا سطح حمایت “شکسته می شود” ، و قیمت از روی حمایت پایین می رود برای سطح مقاومت نیز به همین گونه.
بنابراین تعیین سطح حمایت ها و مقاومت های آینده می تواند به طور چشمگیری بازده یک استراتژی سرمایه گذاری کوتاه مدت را بهبود بخشد زیرا به معامله گران تصویر دقیق می دهد که در صورت افت قیمت و شکسته شدن سطح حمایت ، چه سطح قیمتی امنیت قیمت سهم را پشتیبانی می کند.
در مقابل ، پیش بینی سطح مقاومت بعدی می تواند سودمند باشد زیرا این یک سطح قیمت است که به طور بالقوه می تواند منطقه ای را نشان می دهد که در صورت شکسته شدن سطح مقاومت کنونی، سرمایه گذاران تمایل بالایی برای فروش سهام در آن دارند.
پیشنهاد همیار بورس : محصول فیلتر نوسانگیری بورس + 4 اندیکاتور نوسانگیری
جمع بندی:
بررسی خطوط حمایت و مقاومت در بورس توسط بسیاری از تحلیل گران حرفه ای انجام می شود. خرید و فروش سهام شرکت ها در بورس اوراق بهادار صرفاً بر اساس سطوح حمایت و مقاومت می تواند یک استراتژی بسیار سودآور برای معامله گران به ویژه تازه واردان باشد اما تنها در صورتی سودآوری آن تضمین می گردد که به صورت صحیح انجام گیرد.
سطح حمایت ( support ) یک سطح قیمتی در سهم یک شرکت بورس اوراق بهادار است که انتظار می رود روند نزولی قیمت یک سهم به دلیل تمرکز تقاضا و حضور خریداران قدرتمند در آن سطح متوقف گردد.
سطح مقاومت ( resistance ) یک سطح قیمتی در سهم یک شرکت بورس اوراق بهادار است که انتظار می رود روند صعودی قیمت یک سهم به دلیل تمرکز عرضه و حضور فروشنگان قدرتمند در آن سطح متوقف گردد. دو نوع سطح حمایت و مقاومت مهم و بسیار پرکاربرد وجود دارد که که یکی افقی و دیگری روندی می باشد.
برای ترسیم خطوط یا نقاط حمایت و مقاومت در بورس روش های گوناگونی وجود دارد که شامل: خطوط روند، اعداد روند، میانگین حرکت و نسبت های فیبوناچی می باشد. همچنین تعیین قدرت و اعتبار سطوح حمایت و مقاومت بر مبنای تعداد برخوردها، سرعت پیشروی روند، حجم معامله، زمان و سطح حمایت و مقاومت بعدی تعیین می گردد.
امیدواریم از این مقاله که در مورد خطوط حمایت و مقاومت در بورس بود استفاده کرده باشید.