روش های تحلیل تکنیکال زیادی در بازار بورس مورد استفاده قرار می گیرد. تعداد این روشها قریب به 100 روش است. هر یک از این روش ها دارای مزایا و معایبی هستند که باعث شده نتوان روشی را به عنوان تنها روش تحلیل تکنیکال معرفی نمود. آنچه که باعث انتخاب یک روش تکنیکال در بین سایر روش های می شود استراتژی معامله گر است.
استراتژی یک معامله گر بر اساس معیارهایی چون، میزان سرمایه گذاری، مدت سرمایه گذاری، میزان ریسک پذیری و… شکل می گیرد. از طرف دیگر نیز برای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار و خرید و فروش سهام در آن، نباید از هر روشی در تحلیل تکنیکال استفاده نمود. بلکه انتخاب روش هایی منطقی است که سال هاست مورد استفاده قرار گرفته اند و نتایج مطلوب خود را به اثیات رسانده اند.
البته این مطلب را نیز نباید از یاد برد که روش های تکنیکال فراوانی هم وجود دارند که در تحلیل دارای نتایج خوبی هستند ولی چندان شناخته شده نمی باشند. در این مقاله سعی بر آن گشته تا معروف ترین و پرکاربردترین روش هایی که در تحلیل تکنیکال به کارگرفته می شوند، بیان گردد.
پیشنهاد همیار بورس : محصول فیلتر نوسانگیری بورس + 4 اندیکاتور نوسانگیری
در صورتی که از فیلترهای بورس استفاده می کنید می توانید فیلتر طلایی بورس شامل 5 فیلتر طلایی را دانلود نمایید.
انواع روش های تحلیل تکنیکال مشهور
روش فیبوناچی :
روش فیبوناچی روشی است که توسط یک ریاضی دان معروف با همین نام ابداع گشت. فیبوناچی در ایتالیا و در قرن سیزدهم میلادی می زیست. وی همچون سایر دانشمندان ریاضی دان هم عصر خود به تحلیل، تبیین و اکتشافات بسیاری در زمینه ارتباط بین اعداد و پدیده های جهان هستی پرداخت و قصد داشت با کمک ریشه های عددی پدیده های علمی را توجیه کند.
وی در بررسی ها مداوم خود به چند سری از اعداد دست یافت که میان آنها روابط منطقی وجود دارد. این اعداد شامل 1-1-2-3-5-8-13-21-34 و… بود که هر عدد حاصل جمع دو عدد پیشین خود است. همچنین فیبوناچی عدد 1/618 را زیربنای بسیاری از روابط در طبیعت و قواعد آن معرفی کرد. فیبوناچی در بررسی ارتباط بین عددی و پدیده های طبیعی در خصوص عدد 1/618 به نتایجی دست یافت که تعدادی از آنها به قرار زیر است:
نسبت قاعده به ارتفاع اهرام مصر بر مبنای این عدد صورت گرفته است.
نسبت زنبور های عسل نر به ماده در یک کند نیز بر پایه همین عدد است.
همچنین نسبت طول به قطر دانه های آفتابگردان از این قاعده تبعیت می کند.
فیبوناچی بر عدد 1/618 نام ریشه طلایی نهاد که بعدها به نسبت طلایی فیبوناچی نیز شهرت یافت. اهمیت این عدد در تحلیل تکنیکال به این خاطر است که فیبوناچی آن را وارد تحلیل های مالی نمود و به اعداد ۲۳٫۶ – ۳۸٫۲% – ۵۰% – ۶۱٫۸% – ۱۶۱٫۸% – ۴۲۳% و… دست یافت که در تحلیل های مالی به ویژه تکنیکال بسیار پر کاربرد می باشد.
به عنوان نمونه از این نسبتها می توان برای شناسایی خطوط حمایت و مقاومت در نمودار های روند قیمتی سهام بهره برد. به این طریق که در روند نزولی یک سهم بازار بورس که در آن خطوط حمایتی از الگوهای فیبوناچی و اعداد ۰.۲۳۶ ، ۰.۳۸۲ ، ۰.۵ و نسبت طلایی ۰.۶۱۸ پیروی می نماید، به عنوان خطوط حمایتی پر اعتبار و در روند صعودی یک سهم بازار بورس که در آن خطوط مقاومتی از الگوهای فیبوناچی و اعداد ۰.۲۳۶ ، ۰.۳۸۲ ، ۰.۵ و ۰.۶۱۸ پیروی می کنند به عنوان خطوط مقاومتی پر اعتبار تحلیل گران بازار در نظر گرفته می شوند.
الگوی فیبوناچی
به طور کلی روش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بازار بورس اوراق بهادار به این معناست که روند حرکت یک سهم در بورس در بین دو سطح حمایتی و مقاومتی قرار دارد و این سطوح بر مبنای ریشه طلایی ایجاد می گردد و بر مبنای آن قادر خواهیم بود قیمت سهم در آینده را تعیین نماییم.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بازار بورس را مطالعه کنید. همچنین برای دانلود اندیکاتور فیبوناچی از این لینک استفاده نمایید : دانلود اندیکاتور فیبوناچی (fibonacci)
نمودار شمعی یا کندل استیک:
نمودار های شمعی یا کندل استیک (Candlestick) برای اولین بار در کشور ژاپن و توسط معامله گران برنج در سال های قرن هفدهم میلادی اختراع گردید.
در بازار بورس نمودارهای گوناگونی برای تحلیل بازار توسط معامله گران وجود دارد، که معروفترین آنها سه نمودار خطی، کندل استیک و میله ای می باشند که هر کدام طرفداران خاص خود را در تحلیل تکنیکال دارد.در میان این سه نوع نمودار، نمودار کندل استیک (Candle Stack) دارای مزیت هایی است که منجر به علاقه و استفاده بسیاری از معامله گران در تحلیل تکنیکالی بازار سهام گردیده است. تعدادی از این مزیت ها به قرار زیر است:
نمودار کندل استیک جلوه ای از پیش بینی روند صعودی یا نزولی یک سهم می باشد.
نمودار کندل استیک دارای چهار قسمت قیمت آغازین (open) ، قیمت پایانی (close)، بالاترین قیمت در بازه زمانی (High) و پایین ترین قیمت در بازه زمانی (Low) می باشد.
در نمودارکندل استیک درای شمع تو خالی یا سفید با سایه کوتاه است، به این معناست که قیمت پایانی سهم بالاتر از قیمت آغازین قرار گرفته است. و زمانی که نمودارکندل استیک دارای شمع تو پر یا مشکی رنگ است به این معناست که قیمت پایانی سهم کمتر از قیمت آغازین آن می باشد.
نمودار کندل استیک
اکنون می توانید مقاله کاربردی آموزش کندل استیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید
امواج الیوت :
امواج الیوت توسط دانشمندی به نام « رالف نلسون الیوت » در سال 1938 ابداع گردید. وی برای اولین بار در کتاب خود نظریه ی امواج الیوت را مطرح نموده و آن را یک قانون بیان می کند. این نظریه تحلیلی مدت ها بعد از الیوت تکامل یافت و در قالب قانونی به نام مواج الیوت بیان گشت و تحت عنوان قانون امواج الیوت مشهور گشت.
نظریه امواج الیوت در تحلیل تکنیکال بر مبنای چرخه ای دایره وار و حرکات تکراری شکل گرفته است و ریشه درگذشته دارد . نظریه امواج الیوت بیانگر این مطلب است که هرکجا که جنب و جوش در یک سهم زیاد گردد قیمت آن سهم بر مبنای قوانین خاصی ایجاد می گردد که موج نامیده می شود.
مهمترین الگوهای موجی که در این روش به کارگرفته می شوند و پایه و مبنای سایر الگوها قرار دارند، الگوی پنج موج می باشد. این الگو شامل سه موج موافق جهت روند و دو موج مخالف جهت روند می باشد.
امواج الیوت
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت مدیریت فناوری بورس را حتما مطالعه کنید
امواج الیوت به دو گروه تقسیم می گردند:
گروه اول: موج های جنبشی
در این گروه موج ها هم مسیر با روند قیمتی سهم حرکت می کنند و پنج تایی هستند. به عنوان نمونه یک سهم با روند صعودی را در نظر بگیرید که در آن یک موج جنبشی پنج تایی ایجاد می گردد که سه تای آن موافق با روند صعودی موج پنج تایی است و دوتای آن مخالف با روند موج پنج تایی صعودی می باشد.
گروه دوم: موج های اصلاحی
در این گروه موج ها خلاف روند قیمتی سهم حرکت می کنند که به عنوان موج اصلاحی در تحلیل تکنیکال شناخته می شوند. این موج ها سه تایی هستند موج اصلاحی شامل سه موج می باشند که دو عدد از آنها موافق با مسیر روند هستند و یک موج مخالف مسیر روند است که به عنوان یکی از اصول مهم در تحلیل امواج الیوت قرار دارد.
ابر ایچیموکو:
این روش تحلیلی در تحلیل تکنیکال توسط یک دانشمند ژاپنی به نام هوسودا گوئیچی (Hosoda Goichi) ابداء گردید این اندیکاتور یکی از اندیکاتورهای بسیار معروف و پرکاربرد در تحلیل بازار بورس اوراق بهادار می باشد و معامله گران بورس با نگاه کردن به نمودار ابر ایچیموکو این بینش را پیدا می کنند که روند قیمت یک سهم را تعیین نمایند. ابر ایچیموکو با ایچیموکو کینکو هیو (Ichimoku Kinko Hyo) نیز شناخته می شود. در زبان ژاپنی « ایچی موکو » به معنای نگاه مختصر و « کینکو» به معنای تعادل و « هایو » به معنای نمودار است. در واقع می توان گفت که اندیکاتور ایچیموکو یک نوع تکامل یافته از نمودار های تکنیکالی می باشد. چراکه این نمودار ابری گونه اطلاعات کاربردی و داده های بیشتری نسبت به نمودارهای ساده شمعی در اختیار تحلیل گران بازار بورس قرار می دهد. البته آنچه که باید در نظر داشت این است که ابر ایچیموکو بیشتر از اینکه یک اندیکاتور باشد یک نمودار است.
ابر ایچیموکو
سطوح حمایت و مقاومت :
سطوح حمایتی و مقاومت از مهمترین و پایه ای ترین روش های تحلیل تکنیکال می باشد که زمان خرید و فروش سهم را برای معامله گران مشخص می سازد که در زیر به تعریف مختصر هر یک می پردازیم.
الف) سطح حمایت:
سطحی است که قیمت سهم با نزدیک شدن به آن، معامله گران اقدام به خرید سهام کرده و فشار تقاضا بر عرضه غلبه می کند و این غلبه فشار موجب بالا رفتن قیمت سهم و صعودی شدن روند قیمت می گردد. بنابراین این سطح برای خریداران به منظور در نظر گرفتن زمان خرید سهم بسیار مهم است. سطح حمایتی، با اتصال نقاط حداقلی یا مینیمم قیمت سهم تشکیل می شود.
ب) سطح مقاومت:
سطحی است که قیمت سهم با نزدیک شدن به آن معامله گران اقدام به فروش سهام کرده و فشار عرضه بر تقاضا غلبه می کند و این غلبه فشار موجب پایین آمدن قیمت سهم و نزولی شدن روند قیمت می گردد. بنابراین این سطح برای فروشندگان به منظور در نظر گرفتن زمان فروش سهم بسیار مهم است. سطح مقاومتی، با اتصال نقاط حداکثری یا ماکزیمم قیمت سهم تشکیل می شود.
سطوح حمایت و مقاومت
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش خطوط حمایت و مقاومت در بورس را مطالعه کنید.
همچنین برای دانلود اندیکاتور حمایت و مقاومت از این لینک استفاده کنید : دانلود اندیکاتور حمایت و مقاومت (Resistance Support)
چنگال اندروز :
چنگال اندروز یا « چنگال پیچفورک » به وسیله ی دکتر «آلن اندروز» اختراع شد و به « روش خط میانی » نیز مشهور می باشد و یکی از شناخته شده ترین روش های تحلیل تکنیکال و از مهمترین استراتژی ها در معاملات بازار بورس می باشد.
دکتر اندروز بر این باور بودکه خطوط روندی که از نقاط بیشتری عبور می کنند کاربردی تر هستند. بر مبنی این باور کلیه نوسانات قیمت بین دو بال، که کانال هایی را برای قیمت ایجاد می کنند اتفاق می افتد و برای رسم کردن چنگال اندروز سه نقطه که آغازگر موج های جدید است، لازم است. همچنین پس از اینکه چنگال پیچفورک رسم شد، باید در نظر داشت چنگال رسم شده سه اصل مهم ذکر شده در این روش تحلیلی را داشته باشد.
چنگال اندروز
بازه زمانی :
بازه زمانی یکی از مبانی اصلی و بسیار مهم در تحلیل تکنیکال می باشد و هر تحلیلگر تکنیکال این مطلب را باید بداند که بازه های زمانی در اصول تکنیکال بسیار پرکاربرد مهم می باشند. اکثر افراد تازه کار بدون در نظر گرفتن بازه زمانی های متفاوت فقط به یک بازه زمانی اکتفا می کنند. ولی باید در نظر داشت با بررسی بازه زمانی های متفاوت، می توان دید بهتری نسبت به روند سهم در بازار بورس داشت. در بازه زمانی هفتگی، هر شمع بیانگر یک هفته و در بازه زمانی ماهانه، هر شمع بیانگر یک ماه است.
معمولا کسانی که تازه وارد بازار بورس می شوند و در آن خرید و فروش می کنند، بسیار تمایل دارند که هر چه سریع تر به نتیجه برسند به همین دلیل معمولا بازه زمانی یک دقیقه یا پنج دقیقه را برای معاملات خود انتخاب می کنند در نتیجه به نتیجه مطلوب نمی رسند.
پترن های هارمونیک :
پترن های هارمونیک یا همان الگوهای تکرار شونده در تحلیل تکنیکال بر مبنی نظریه فیبوناچی (دانشمند ایتالیایی و صاحب نظریه اعداد طلایی که در بالا مختصری درباره او توضیح دادیم) ایجاد شده است. این الگوها با مرور زمان و بررسی روندهای قیمتی معاملات توسط اشخاص مختلف به وجود آمد که بر مبنی قوانینی برای معاملات بازارهای مالی می باشد.
ترکیب الگوی تکرار شونده با روندهای قیمتی، منجر به شکل گیری « فیبوناچی تریدینگ » گردید که این اصول منجر گشت معامله گران بتوانند نقاط بازگشتی نمودارهای قیمتی (PRZ) را مشخص نمایند. مبنای الگوهای هارمونیک و تحلیل های تکنیکالی در این روش بر مبنی اعداد فیبوناچی می باشد و اساس آن مبنای جمع هر عدد با عدد پیش از خود است. به عنوان نمونه 1-2-3-5-8-13-21 و…
پترن های هارمونیک
نمودارهای نقطه و شکل :
روش نمودارهای نقطه و شکل پرکاربردترین روش تحلیل بازار سهام در اروپا و امریکا توسط تحلیلگران بازار سرمایه است.
نام این نمودار ها برگرفته از کتاب «ویکتور دویلیزر» می باشد که در سال ۱۹۳۳ تألیف گشته است. اما دویلیزر مخترع این روش نبوده و این روش در دهه ۱۸۸۰ و ۱۸۹۰ نیز به نام «روش کتاب» معروف بوده است.
دکتر چارلز داو در کتاب خود از این نام یاد می کند و در همان کتاب اشاره می کند که. این روش از سال ۱۸۸۶ مورد استفاده قرار می گرفته است. نام نقطه و شکل مدت ها بعد در میان سال های ۱۹۲۰ تا ۱۹۲۳ برای این نمودار استفاده گردید و از آن زمان به نمودار نقطه و شکل شهرت یافت. مهمترین مزیت این روش تحلیل تکنیکال این است که این نمودارها به تنهایی سینگال خرید سهم و فروش آن را منتشر می کند.
همچنین در این روش نیازی به استفاده از اندیکاتورها دیگر جهت تعیین روند قیمت نمی باشد. تحلیل نقطه و شکل بر عرضه و تقاضا تمرکز دارد و بر مبنای آن زمان مناسب خرید و فروش سهم را در هنگام مواجهه عرضه و تقاضا بیان می کند. روش نمودار نقطه و شکل در تحلیل تکنیکال یکی از مناسب ترین روش هایی است که با بهره گیری از آن امکان پیش بینی عرضه و تقاضا وجود دارد.
نمودار نقطه و شکل
واگرایی :
از دیگر روش های تحلیلی در تحلیل تکنیکال واگرایی است. در واقع از واگرایی ها برای تعیین قیمت یک سهم و نقاط مهم ورود و خروج مناسب در مسیر روند آن می توان بهره برد. همچنین می توان روندهای ضعیف و بی اعتبار را که میل به بازگشت دارند با این روش تحلیل شناسایی نمود.
در بسیاری از مواقع برگشت های پر سود یک سهم زمانی اتفاق می افتد که یک واگرایی مناسب شکل گیرد.واگرایی هم می تواند نشان دهنده ضعف معامله گران در مرحله پایانی باشد؛ ( که در این شرایط بازار آمادگی تغییر روند را پیدا می کند.) هم می تواند نشان دهنده ادامه روند کنونی باشد.
برای اینکه بتوان واگرایی و نوع آن را شناسایی نمود باید از اندیکاتورهای گوناگون استفاده نمود. این اندیکاتورها شامل اندیکاتور MACD، RSI ،CCI و… می باشند..
واگرایی
همچنین برای آموزش واگرایی مقاله واگرایی در بورس – شناسایی واگرایی در اندیکاتورها و برای دانلود اندیکاتور هیستوگرام مکدی که بهترین اندیکاتور برای شناسایی واگرایی است اندیکاتور هیستوگرام مکدی (Macd Histogram) را دانلود نمایید.
تفسیر عملکرد
با استفاده از روش های تحلیل تکنیکال می توان تحلیل درستی از بازار بورس برای خرید و فروش سهام به دست آورد و همیشه چند قدم پیشتاز تر از سایرین حرکت نمود.
باید از خرید سهم هایی که افراد تازه کار تحلیل و معرفی می نمایند، خودداری نمود.
افرادی که می خواهند به طور مداوم و جدی در بازار بورس سرمایه گذاری نمایند باید از انواع روش های تحلیل تکنیکال آگاه بوده وآن روش ها را به خوبی آموخته باشند.
برای افزایش ضریب موفقیت در استفاده از روش های تحلیل تکنیکال، ابتدا باید آنها را آزمایش نمود و سپس از آنها استفاده کرد. این طرز عملکرد باعث می شود با دید بازتر و صحیح تری در خرید و فروش سهام در بازار بورس عمل کرد و نتایج مطلوب تری به دست آورد.
در تحلیل تکنیکال سهام در بازار بورس باید سعی گردد از بازه های زمانی کوتاه مدت و بلند مدت به طور همزمان استفاده گردد و سعی گردد که بازه زمانی متناسب با روش تحلیلی و استراتژی معاملاتی انتخاب گردد.
پیشنهاد همیار بورس : فیلتر نوسانگیری بورس
جمع بندی :
در تحلیل تکنیکال روش های تحلیل بسیاری برای تحلیل بازار بورس وجود دارد. هر یک از این روش ها دارای مزایا و معایبی هستند که باعث شده نتوان روشی را به عنوان تنها روش تحلیل تکنیکال معرفی نمود.
آنچه که باعث انتخاب یک روش تکنیکال در بین سایر روش های می شود استراتژی معامله گر است. مهمترین روش های تحلیل تکنیکال عبارتند از: 1- روش فیبوناچی 2- نمودار شمعی 3- امواج الیوت 4- ابر ایچیموکو 5- سطوح حمایت و مقاومت 6- تحلیل زمانی 7- الگو های هارمونیک 8- چنگال اندروز 9- نمودارهای نقطه و شکل 10- واگرایی.
این روش های تحلیلی توسط خبره ترین افراد تحلیل تکنیکال استفاده می گردد.اگر به درستی از این روش ها در تحلیل تکنیکال استفاده گردد نتایج خوب و مطلوبی برای خرید و فروش سهام در بازار بورس اوراق بهادار به دست خواهد آمد.
بیشتر بخوانید
فیلتر های کاربردی و مهم دیده بان بورس
آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال بازار بورس (Pullback)