نوسان گیری در بورس به خرید و فروش سهام در مدت خیلی کوتاه گفته می شود. به طور کل از هر کسی در مورد بورس اوراق بهادار بپرسید، به طور واضح همه آنها تقریباً می توانند در یک مورد توافق نظر داشته باشند و آن هم این است که قیمت سهام در بورس اوراق بهادار بطور مکرر در نوسان است.
منظور از نوسان، افزایش و کاهش ارزش سهم است که بعضی مواقع در یک روز معاملاتی بسیار شدید خواهد بود. ما در این مقاله به دنبال آن هستیم تا به سوالاتی از این قبیل پاسخ دهیم که نوسان گیری در بورس چیست و چرا قیمت سهام نوسان می کند؟ چه کسی یا چه چیزی باعث ایجاد آنها می شود؟
این سؤالات مهمی است و اغلب توسط سرمایه گذاران تازه کار در مورد نوسان گیری در بورس پرسیده می شود. برای کمک به درک شما، می خواهیم در این مقاله یک مرور کلی درباره برخی از نیروهایی که این عدم ثبات را ایجاد می کنند؛ به شما معرفی نماییم. برخی از این موارد بسیار ساده خواهد بود و زمانی که خواندن مقاله نوسانگیری در بورس را تمام کردید، چیزهای بیشتری راجع به نحوه عملکرد بازار سهام و چگونگی تنظیم قیمت سهام در آن می دانید.
پیشنهاد ویژه : فیلتر نوسانگیری بورس
نوسان گیری در بورس چیست؟
نوسان گیری در بورس به خرید و فروش سهامی گفته می شود که بعد از خرید در همان روز یا در مدت کوتاهی فروخته شود. نوسانگیری یکی از روش هایی است که بسیاری از سرمایه گذاران از آن استفاده می کنند.
نوسانگیری در بورس تغییرات قیمت سهام در کوتاه مدت می باشد و کسانی که در بازه های زمانی کوتاه مدت در بازار بورس سرمایه گذاری می کنند را نوسان گیر می گویند. به طور معمول درصد سود نوسانگیران در بازار بورس برای هر معامله بین ۵ تا ۱۰ درصد می باشد و بیش از این نیز نوسانگیری با ریسک همراه است.
البته باید توجه داشت که نوسان گیری در بازار بورس و یا سایر بازارهای مالی نیاز به تجربه و شناخت روانشناسی بازار و همچنین مهارت در مبحث تابلوخوانی دارد.
البته بسیاری از کسانی که در بازار بورس فعالیت می کنند استراتژی های مختلفی برای خرید و فروش سهم در بورس دارند. در حقیقت نوسان گیری در بورس یک نوع استراتژی معاملاتی در بازار سرمایه می باشد.
شایان ذکر است نوسان گیران به ارزش بنیادی سهام شرکتها توجه نمی کند و روند قیمتی سهم را مدنظر قرار می دهند. نوسان گیران حرفه ای با توجه به تحلیل تکنیکال نمادهای بازار بورس و شناسایی نقاط حمایتی و مقاومتی مهم سهم ها به خرید و فروش سهام در بورس مبادرت می ورزند.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بازار بورس را حتما مطالعه کنید
مزایا و معایب نوسان گیری در بورس
مزایای نوسان گیری در بورس:
1- یکی از مزایای نوسان گیری در بورس قابلیت نقد شوندگی سریع سرمایه با توجه به تغییر قوانین بازار است.
2- نوسان گیری در بورس منجر به کارآمدی بیشتر بازار می شود به این معنا که وقتی ارزش ذاتی سهم به دلیل انتشار اخبار و تغیـیر عوامل اقتـصادی کاهش یا افزایش مییابد، لازم است قیمت سهم نیز متناسب با آن تغییر یابد و هرچه این دو، یعنی ارزش ذاتی و قیمت سهم به یکدیگر نزدیکتر باشند، کارآمدی بازر سرمایه بالاتر می رود.
3- کسب چندین مرحله سود کوتاه مدت در ماه.
4- حفظ نقدشوندگی در بازار بورس.
پیشنهاد می کنم حتما مقاله تحلیل زمانی در تحلیل تکنیکال بورس را مطالعه نمایید
معایب نوسانگیری در بورس:
1- نوسان گیری در بورس نیاز به داشتن تجربه بسیار زیاد می باشد.
2- ریسک سرمایه گذاری در این روش زیاد است.
3- پرداخت کارمزد بیشتر.
4- افزایش استرس در سرمایه گذاری که موجب تصمیمات نادرست و ضرر و زیان زیادی برای سرمایه گذار می شود.
5- نوسانات قیمت می تواند منجر به دستکاری قیمتها توسط بازیگران و دلالان بازار گرد که این امر برای کارآمدی بازار بسیار مضر است و نوسان گیری در بورس را پر ریسک می کند.
پیشنهاد می کنم مقاله الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید
چه چیزی باعث ایجاد نوسان در قیمت سهام در بورس اوراق بهادار می گردد؟
سهام در بورس اوراق بهادار یک واحد منفرد نیست بلکه مرجعی برای سهام هر شرکت، اعم از دولتی یا خصوصی است خواه در بورس وارد شود و یا بدون واسطه معامله شود. این شرکت ها از گوشه و کنار و در اقتصاد جهانی، از سراسر جهان را شامل می شوند. بورس اوراق بهادار نوسان می کند زیرا سهام فردی که تشکیل دهنده بورس است نوسان می کند.
سهام انفرادی بر اساس عرضه و تقاضا در نوسان است. اما عوامل زیادی وجود دارد که بر عرضه و تقاضا تأثیر می گذارد.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش پولبک در تحلیل تکنیکال بازار بورس (Pullback) را مطالعه کنید
منظور از نوسانات سهام بالا و پایین رفتن شدید قیمت سهام است که حجم معاملاتی آن را نیز تحت تأثیر قرار می دهد
در یک روز معمولی، ارزش سهام زیاد تغییر نمی کند. خواهید دید که قیمت ها با نوسانات گاه به گاه بیشتر از یک درصد یا دو درصد بالا و پایین می روند. در بیشتر روزها، سرمایه گذاران براساس ارزیابی خود از ترازنامه شرکت و برداشت کلی آنها از اینکه آیا یک شرکت چقدر ارزش دارد، اقدام به خرید یا فروش سهام می کنند. اما گاهی اوقات، حوادثی ممکن است اتفاق بیفتد که باعث شود سهام به شدت افزایش یا سقوط کنند.
این می تواند یک گزارش درآمدی باشد که اخبار مالی خوب یا بد را نشان می دهد. این ممکن است یک رویداد مهم اقتصادی مالی باشد. مثل افزایش نرخ بهره، قیمت دلار و سکه. حتی می تواند یک بلای طبیعی باشد مانند طوفان، سیل و زلزله. تعداد بی شماری از عواملی وجود دارد که می تواند باعث تغییر رابطه خریداران و فروشندگان شود.
در ایجا باز هم این سوال مطرح می شود که چرا ارزش سهام ها در بورس اوراق بهادار گاهی بیش از اندازه واقعی ارزیابی می شود و گاهی نیز این ارزیابی کمتر از ارزش واقعی صورت می گیرد؟
پیشنهاد می کنم از فیلتر های کاربردی و مهم دیده بان بورس بازدید کنید
در اینجا چهار دلیل برای نوسانگیری در بورس می توان نام برد:
1 –به ماهیت کالایی سهام باز می گردد.
2- به مبارزات بین خریداران و فروشندگان در خرید و فروش سهام بستگی دارد.
3 –به درآمد و سود آوری یک شرکت بستگی دارد.
4 – به اثرگذاری رویداد ها و تغییراتی که در عرصه اجتماعی، قانون گذاری، سیاسی و… رخ می دهد وابسته است.
5- به نرخ بهره بانکی بستگی دارد.
شناسایی عوامل خاص تأثیرگذار بر کل بازار دشوار است. بورس اوراق بهادار یک سیستم پیچیده و در هم پیوسته از سرمایه گذاران بزرگ و کوچک است که تصمیم می گیرد در مورد تنوع عظیم سرمایه گذاری، تصمیمات هماهنگی نداشته باشد. “بازار”، به اصطلاح، موجودی زنده نیست. درعوض، فقط برای ارزش های جمعی شرکت های منفرد بسیار محدود است.
اصول اساسی اقتصادی وجود دارد که می تواند به تشریح هرگونه حرکت رو به بالا و پایین در بازار کمک کند و با استفاده از تجربه و داده های آماری، شاخص های خاص تری به وجود آورد که برای کارشناسان بازار دارای اهمیت هستند.
ما در این بخش قصد داریم مهمترین عواملی را که منجر به نوسانات قیمتی سهام در بورس اوراق بهادار می گردند را به طور مختصر توضیح دهیم:
1- ماهیت بورس اوراق بهادار:
اول بدانید که بورس اوراق بهادار اساساً حراج است و یک طرف می خواهد مالکیت خود را بفروشد و یک طرف مایل به خرید مالکیت است. وقتی این دو با یک قیمت به توافق برسند، معامله سهم صورت می گیرد و به قیمت جدید بازار تبدیل می شود و بسیاری از معامله گران با شناخت صحیح این اصل نوسانگیری می کنند.
این خریداران و فروشندگان می توانند افراد، شرکت ها، موسسات، دولت ها یا شرکت های مدیریت دارایی باشند که برای مشتری های خصوصی، صندوق های سرمایه گذاری یا صندوق های بازنشستگی، کار مدیریت پول را انجام می دهند.
2- قدرت خریداران و فروشندگان (فشار عرضه و فشار تقاضا)
در اقتصاد بازار، هرگونه حرکت قیمت را می توان با اختلاف موقتی بین آنچه که ارائه دهندگان عرضه می کنند و مصرف کنندگان خواستار آن هستند، توضیح داد. به همین دلیل اقتصاددانان می گویند که بازارها به سمت تعادل، گرایش پیدا می کنند. جایی که عرضه برابر تقاضا است. سهام در بورس اوراق بهادر نیز این گونه عمل می کند. میزان عرضه، سهمی است که مردم می خواهند بفروشند و تقاضای آن سهمی است که مردم می خواهند آن را بخرند.
اگر تعداد خریداران بیشتر از فروشندگان باشد (تقاضای بیشتر)، خریداران قیمت سهام را پیشنهاد می دهند تا فروشندگان را برای فروش جلب کنند. در مقابل، اگر تعداد فروشندگان بیشتر از خریداران باشد، فروشندگان قیمت سهام را به امید اینکه خریداران را برای خرید جلب کنند، پیشنهاد می دهند.
به طور کلی، ابزارهایی مانند سهام و اوراق بهادار به عملکرد واحد صادر کننده (معامله گران یا دولت) بستگی دارند و احتمال اینکه واحد تجاری در آینده (سهام) با ارزش بیشتری روبرو شود یا قادر به بازپرداخت بدهی های خود (اوراق قرضه) باشد. در شاخص های بازار به طور گسترده ای پذیرفته شده است.
پیشنها می کنم حتما مقاله آموزش کندل استیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید
نکته:
به عبارت دیگر از آنجا که بازار سهام مانند حراج عمل می کند، وقتی تعداد بیشتری خریدار نسبت به فروشندگان وجود داشته باشد، حجم عرضه سهام باید بتواند پاسخگوی حجم تقاضا باشد اگر این شرایط حاصل نشد قیمت باید متناسب با حجم تقاضا منطبق گردد.
این امر منجر به بالا رفتن قیمت سهام می شود و قیمت سهم در بازار را افزایش می دهد که در آن سرمایه گذاران می توانند سهام خود را بفروشند و تمایل سرمایه گذاران را که قبلاً علاقه ای به فروش سهام خود نداشتند، به خود جلب می کند و خیلی از سهامداران در شرایط نوسانگیری می کنند.
از طرف دیگر، هنگامی که فروشندگان از خریداران پیشی می گیرند، عجله ای برای رها کردن سهام توسط سهامداران به وجود می آید و هرکسی که مایل به خرید کمترین پیشنهاد باشد، قیمت را تعیین می کند که نتیجه آن پایین رفتن قیمت سهام است.
این می تواند یک مشکل بزرگ باشد، به ویژه در دوره هایی مانند فروپاشی سال 2007-2009 در آمریکا و دوره جنگ تحمیلی در ایران در فروپاشی سال 2007-2009 در آمریکا منجر شد بازارهایی را با اوراق بهادار شکل گیرد که ارزش خرید سهام آنها به مراتب بیشتر از قیمت بود که خریداران برای خرید آنها پیشنهاد می دادند. همین شرایط در دوران هشت سال جنگ تحمیلی در خرید و فروش سهام در بورس اوراق بهادار ایران رخ داد.
نمونه ای از صف خریداران برای تقاضای سهم
پیشنهاد می کنم مقاله واگرایی در بورس – شناسایی واگرایی در اندیکاتورها را حتما مطالعه کنید
این سوال جدیدی را ایجاد می کند و آن این است که چه چیزی خریداران یا فروشندگان بیشتری ایجاد می کند؟
پاسخ این سوال این است، اعتماد به نفس. اعتماد به نفس در ثبات سرمایه گذاری های آینده نقش مهمی در بالا رفتن یا پایین آمدن بازارها دارد. اگر اطمینان داشته باشند که سهام آنها در آینده ارزش خود را افزایش می دهد، سرمایه گذاران بیشتر می خواهند سهام خریداری کنند.
با این حال، اگر دلیلی بر این باور باشد که سهام عملکرد ضعیفی داشته باشد، این احتمال وجود دارد که اغلب سرمایه گذاران بیشتر به دنبال فروش سهام باشند نه خرید آن. رویدادهایی که بر اعتماد به نفس سرمایه گذار تأثیر می گذارد عبارتند از:
جنگ ها یا درگیری های دیگر
نگرانی در مورد تورم یا کاهش نرخ تورم
سیاست مالی و پولی دولت
تغییرات فن آوری
بلایای طبیعی / نوسانات شدید آب و هوا
داده های عملکرد شرکت یا دولت
به عنوان مثال در بورس اوراق بهادار آمریکا، بزرگترین کاهش یک روزه سهم در تاریخ میانگین صنعتی «داو جونز» (DJIA) در 17 سپتامبر 2001 اتفاق افتاد. در این واقعه در یک روز 7.1٪ از ارزش سهام شرکت داو جونز کم شد. این اقدام تا حد زیادی به حملات تروریستی 11 سپتامبر در ایالات متحده مربوط بود که عدم اطمینان زیادی در مورد آینده ایجاد کرده بود. بنابراین، بازار فروشندگان بیشتری نسبت به خریداران داشت.
پیشنهاد میشود مقاله سهم های مناسب نوسان گیری در بازار بورس کدامند؟ را مطالعه کنید
3- درآمد و سودآوری شرکت ها در بورس اوراق بهادار:
یکی از اصلی ترین عواملی که در نوسانات بورس تأثیر می گذارد، سلامت عمومی مالی شرکتهایی است که بورس را تشکیل می دهند و در آن هستند. طبق اعلام بانک مرکزی فدرال سان سانفرانسیسکو آمریکا، دو شاخص سهام در سطح شرکت وجود دارد که بر حرکت قیمت سهم در بازار سهام تأثیر می گذارد.
این دو شاخص مختص بورس اوراق بهادار آمریکا نبوده و بر تمامی بورس های اوراق بهادار در کشورهای جهان اثر می گذارد، این دو شاخص عبارت اند از: یکی سود هر سهم و دیگری نسبت قیمت به درآمد ( P/E ) است.
سود هر سهم به کل مبلغی که به عنوان سود خالص عملیاتی (سودی که از آن مالیات ها کم شده است) به دست آمده تقسیم بر تعداد کل سهام های منتشر شده از طرف شرکت برای سهامداران گفته می شود. نسبت قیمت-درآمد نیز که معمولاً به آن با عنوان P/E گفته می شود، به قیمت بازار سهام در مقایسه با سود هر سهم اشاره دارد. افزایش سود به ازای هر سهم و افزایش نسبت های P/E به طور معمول منجر به افزایش قیمت سهام می شود و این باعث می شود بازار سهام به طور کلی به سمت بالا نوسان کند.
P/E شرکت یک سهم
پیشنهاد می کنم حتما مقاله آموزش ابر ایچیموکو در تحلیل تکنیکال | ابر ایچیموکو چیست؟ را مطالعه کنید
4- اثرگذاری اخبار و رویداد ها در عرصه های مختلف:
بورس سهام شدیداً یک بازار عاطفی است که به راحتی تحت تأثیر اخبار قرار می گیرد. بازار بورس اوراق بهادار نسبت به این که آیا اخبار خبر خوب است یا بد شدیداً واکنش نشان می دهد. بازار نسبت به اخباری که مستقیماً با بازارهای مالی ارتباط دارد. مانند: اعلامیه بانک مرکزی در خصوص نرخ بهره بانکی واکنش نشان می دهد.
همچنین به اخباری که به طور غیرمستقیم بر بازارهای مالی تأثیر می گذارد نیز واکنش نشان می دهد و می توان در بازار نوسانگیری نمود. مانند: خبرهای جنگ قریب الوقوع، انتخابات سیاسی، نگرانی های مصرف کنندگان و یا هر چیز دیگری که افراد زیادی را تحت تأثیر قرار می دهد. از جمله اخبار و رویدادهایی که به طور معمول قیمت سهام را شدیداً تحت تأثیر قرار می دهد. عبارتند از:
الف) گزارش های اقتصادی دولت:
گزارش های اقتصادی دولت همیشه قدرت و ضعف اقتصاد، مصرف کننده و بخش های کلیدی صنعت را نشان می دهند.
ب) گزارش های مالی شرکت ها:
گزارش های مالی سه ماهه، شش ماهه و نه ماهه شرکت ها نشان می دهد که یک شرکت در ماه های اخیر چگونه عمل کرده و ممکن است سرنخ هایی برای آینده نزدیک داشته باشد.
ج) رویدادهای جهانی:
رویدادهای جهانی می توانند فاجعه غیر منتظره ای را در نوسانات قیمت سهام در بورس به وجود آورند برای نمونه شیوع ویروس کرونا و قرنطینه شدن خانواده ها، شهرها و کشورها باعث ریزش قیمت سهام برخی شرکت های مانند شکت های حمل و نقل و ترانزیت گردید و از سوی دیگر باعث افزایش قیمت سهام برخی شرکت ها مانند شرکت های دارویی شد.
با این وجود ، تعقیب و گریز اخبار، یک استراتژی مناسب برای انتخاب سهام برای معامله گر حرفه ای است. در بیشتر موارد، معامله گران حرفه ای در انتظار وقوع یک رویداد واکنش نشان می دهند، نه هنگام گزارش رویداد.
این یکی از دلایلی است که به اصطلاح سهامداران محافظه کار، استراتژی خرید و نگه داشتن را ترجیح می دهند. آنها می توانند اخبار ساعت به ساعت را نادیده بگیرند، با اطمینان این که سهام یک شرکت خوب در طولانی مدت افزایش خواهد یافت.
پیشنهاد می کنم حتما مقاله آموزش چنگال اندروز در تحلیل تکنیکال بورس را مطالعه کنید
خبرهای خوب / خبرهای بد
اخبار منفی معمولاً باعث می شود مردم سهام خود را بفروشند. گزارش بد درآمد، از بین رفتن حاکمیت شرکت ها، عدم اطمینان اقتصادی و سیاسی در ابعاد وسیع و اتفاقات ناگوار که همه آنها به فشار فروش و کاهش قیمت بسیاری از سهام اثر می گذارند.
اخبار مثبت معمولاً باعث می شود افراد سهام شرکت ها را خریداری کنند. گزارش های سود خوب، اعلام یک محصول جدید و شاخص های مثبت اقتصادی همه به فشار خرید و افزایش قیمت سهام دامن می زنند.
خبر بد برای برخی از سهامداران تبدیل به خبر خوبی برای سهام داران دیگر می شود:
به عنوان مثال ، خبرهایی مبنی بر اینکه طوفان باعث ریزش زمین شده است، منتشر می شود. با انتشار این خبر
سهام شرکت هایی مانند شرکت های بیمه پایین می آید در صورتی که سهام شرکت های عمرانی افزایش می یابد.
پیشنهاد می کنم حتما مقاله چگونه نوسان گیری کنیم؟ – نوسانگیری حرفه ای در بورس را مطالعه نمایید
پیش بینی خبر
همانطور که اشاره شد ، معامله گران حرفه ای بخش اعظم وقت خود را صرف تلاش برای پیش بینی چرخه خبری بعدی می کنند تا بتوانند قبل از انتشار اخبار واقعی سهام را خریداری یا بفروشند. آنها در این تلاش از تعدادی منبع اطلاعات استفاده می کنند؛ مانند گزارش های اقتصادی دولت، اخبار شرکت و صنعت، گزارش های مالی، شایعات گزارش های خبری کسب و کار.
اخبار غیر منتظره
معمولااتفاقاتی رخ می دهد که به سادگی نمی توان پیش بینی کرد ، مانند یک بحران در خاورمیانه که باعث افزایش قیمت نفت می شود که محصولات نفتی را تحت تاثیر قرار می دهد و ممکن است معامله گران تصور کنند که قیمت سهام خود را در معرض خطر قرار داده اند.
پیشنهاد می کنیم مقاله آموزش تابلو خوانی در بورس – (تابلو خوانی – بازار خوانی) را مطالعه کنید
5- اثر نرخ بهره بانگی بر نوسانات سهام در بورس:
در این خصوص باید گفت که اعتقاد بر این است که نرخ بهره نقش مهمی در ارزیابی هر سهام یا اوراق بهادار دارد. دلایل مختلفی برای این امر وجود دارد، و بحث هایی در مورد آنها وجود دارد که مهمترین آنها عبارت است از اینکه: در مرحله اول، نرخ بهره بر میزان عملکرد سرمایه گذاران، بانک ها، مشاغل و دولت ها که مایل به وام هستند، اثر می گذارد و بر میزان خرج شدن پول در اقتصاد موثر است.
علاوه بر این، افزایش نرخ بهره باعث می شود سرمایه گذاری های “مطمئن تر” مانند: سپرده گذاری در بانک ها جایگزین جذاب تری برای سهام باشد.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش امواج الیوت در تحلیل تکنیکال (elliott wave) را مطالعه کنید
منظور از بازارهای گاو و خرس در بازار بورس اوراق بهادار چیست؟
وقتی ارزش یک شاخص خاص، مانند میانگین صنعتی شرکت پگاه خراسان (غشان)، روند صعودی را برای یک دوره پایدار (افزایش قیمت از 60000 هزار ریال به 72000 را نشان می دهد) و در نتیجه افزایش تقریبا 20 درصد را نشان می دهد، گفته می شود که بازار سهام در بازار گاو نر قرار دارد.
وقتی ارزش شاخص به سمت پایین گرایش پیدا می کند، گفته می شود که این بازار در بازار خرس قرار دارد. عواملی که به چنین نوسانات پایدار در بورس کمک می کنند عبارتند از: ترکیبی از عرضه و تقاضا برای اوراق بهادار، مداخله دولت، روانشناسی سرمایه گذاران و تغییر در فعالیت های اقتصادی.
پیشنهاد ویژه همیار بورس : محصول پکیج طلایی بورس (شامل کلیه محصولات)
جمع بندی:
با توضیحاتی که داده شد هر شخصی می تواند نوسان گیری در بورس را تجربه کند. آنچه مسلم است این است که نوسان قیمت سهام جزئی از ماهیت و ویژگی های بازار بورس اوراق بهادار است که عامل به وجود آمدن بسیاری از سودها و زیان های معامله گران می گردد و آنان را تشویق می کند تا به آموزش روش هایی برای تحلیل و تفسیر بازار سرمایه همت گمارند.
برخی از سرمایه گذاران می گویند که نوسان گیری در بورس کار اشتباهی است. ولی باید توجه داشت نمیتوان کسی را مجبور کرد که حتما به صورت میان مدت و بلندمدت در بورس سرمایه گذاری کند. بعضی از سرمایه گذاران استراتژی نوسان گیری در بازار بورس را انتخاب کرده اند و هر شخصی مختار است استراتژی سرمایه گذاری خود را انتخاب کند.
عوامل مختلفی در پدید آمدن نوسانات قیمتی سهام دخیل هستند که برخی مستقیم و به سرعت و برخی غیر مستقیم (گاها با چند واسطه) و در مدتی طولانی تر بر قیمت ها در بازار سرمایه اثر می گذارند. آنچه که یک معامله گر را نسبت به سایر معامله گران موفق تر می نماید، شناخت این عوامل و پیش بینی زمان و شدت اثرگذاری آنان است.
شما نیز می توانید با توجه به استراتژی که به آن علاقه دارید می توانید نوسان گیری در بورس و یا سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلندمدت در بورس را انجام دهید.